Închide

Ruwiki, versiunea rusească a Wikipedia, se pregătește de lansare

Avatar
person using laptop

Fotografie de Kaitlyn Baker pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Lansarea Ruwiki, o versiune în limba rusă a popularei enciclopedii online Wikipedia, va avea loc luni, conform informațiilor mediatice rusești.

Testarea beta – o testare cu o audiență limitată a site-ului – a început în mijlocul anului 2023, conform ziarului zilnic Kommersant, și se spune că în Ruwiki există deja mai multe articole decât în segmentul în limba rusă al Wikipedia, transmite DcNews.

Rusia a declarat că nu are încă planuri de a bloca Wikipedia – una dintre puținele surse independente de informații din Rusia, de la intensificarea represiunilor statale asupra conținutului online după invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Cu toate acestea, instanțele ruse au impus enciclopediei online o serie de amenzi legate de conținutul referitor la Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin și-a dat aprobarea pentru noi platforme alternative la Wikipedia în mai 2022, conform media rusească.

Ziarul Izvestia a raportat săptămâna trecută, citând serviciul de presă al Ruwiki, că printre cele mai citite articole în faza de testare beta s-au numărat o listă a deceselor din 2023, escaladarea conflictului arab-israelian, operațiunea militară a Rusiei în Ucraina și cele mai profitabile filme din Rusia.

Utilizatorul mediu ar petrece mai mult de șase minute pe site, iar adâncimea medie a vizionării era de peste cinci pagini în faza de testare, conform raportului Izvestia.

scroll to top