S-a semnat acordul istoric UE-SUA pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc
Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au anunțat vineri dimineața semnarea unui acord prin care Europa ar putea să își reducă dependența de aprovizionarea cu materii prime energetice din Rusia – în cazul de față gaze naturale. Acordul a fost prilejuit de vizita președintelui american la Bruxelles și prevede furnizarea de către SUA a cel puțin 15 mld. de metri cubi suplimentari de gaze naturale lichefiate (GNL), până la sfârșitul anului, anunță Bloomberg.
Conform acordului, statele membre ale UE vor depune eforturi pentru a asigura cererea pentru 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat din SUA până în cel puțin 2030.
Importurile de GNL din Rusia au fost de 14-18 miliarde de metri cubi anual în ultimii ani. În total, anul trecut, UE a importat din Rusia circa 155 de miliarde de metri cubi de gaze. Planurile UE, anunțate săptămâna trecută, prevăd înlocuirea în acest an a aproape două treimi din această cantitate, plan creionat în urma situației geopolitice create de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Importurile suplimentare din SUA vor avea nevoie de timp pentru a putea fi puse în practică, Europa fiind constrânsă de capacitatea actuală de regazificare, relativ scăzută, precum și de numărul de terminale GNL și de interconexiuni, potrivit unui oficial UE, care a dorit să își păstreze anonimatul.
Acordul transatlantic vine înaintea unei întâlniri planificate la Berlin, săptămâna viitoare, între exportatorii americani de gaze și cumpărătorii germani, operatori ai centralelor electrice pe gaze. Ambasada americană la Berlin coordonează această întâlnire, care urmează să aibă loc după conferința de la Berlin privind Dialogul pentru o Tranziție Energetică (Energy Transition Dialogue), din 29-30 martie, potrivit unor surse apropiate dosarului.
Noua strategie energetică europeană, conturată de Comisie la începutul acestei luni, urmărește să înlocuiască o cantitate de 101,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe parcursul anului curent, prin folosirea surselor alternative de aprovizionare, construirea de surse de energie regenerabilă și prin creșterea securității energetice. Planul urmărește să asigure Uniunii Europene 50 de miliarde de metri cubi de GNL de la furnizori noi.
Importurile de combustibil din SUA au crescut exponențial pe fondul crizei energetice europene, care a început cu câteva luni înainte de război, pe fondul fluxurilor limitate din Rusia. În 2021, livrările transatlantice de GNL au fost de aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, pe tot parcursul anului. Doar în luna ianuarie 2022, acestea erau de 4,4 miliarde de metri cubi, adică o cincime din întreaga cantitate importată anul trecut.
Declarații
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:
”Suntem pregătiți să ținem piept războiului brutal al Rusiei. Sancțiunile își fac efectul în sistemul rusesc și îl lasă pe Putin fără resurse. Când lucrăm împreună, putem face diferența și suntem mai puternici. Până acum, 3,5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina, jumătate dintre ei copii. Îi vom susține pe toți care au fost nevoiți să plece din casele lor. UE va aloca alte 3,4 miliarde de euro pentru acest scop. Vreau să spun poporului american că Europa este recunoscătoare pentru această susținere fermă, care ajută la întărirea securității energetice a Europei. Avem obiectivul de a reduce dependența de gaz rusesc, iar acest lucru va fi îndeplinit prin investiții în surse regenerabile, dar și prin diversificarea surselor de energie.”
Joe Biden, președintele Statelor Unite:
”SUA sunt un exportator net de energie, cu industrie locală puternică. Astăzi, am fost de acord asupra unui plan comun – să accelerăm progresul către energiile curate. Trebuie să reducem cererea globală a Europei pentru gaz. SUA vor oferi 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat. Comisia va lucra să depoziteze gazul pe tot continentul. Vom promova folosirea de hidrogen ecologic pentru a reduce emisiile de carbon. Vom crea o echipă comună pentru a implementa aceste schimbări, care va fi condusă de oameni din echipa Casei Albe și a Comisiei Europene. Știu că eliminarea gazului rusesc va costa Europa, dar este lucrul corect de făcut din punct de vedere moral.”