Închide

Consiliul Concurenței: Samsung România, eMAG, Altex și Flanco, amendate pentru înțelegeri anticoncurențiale

Avatar
Samsung A51 smartphone with box

Fotografie de Ravi Sharma pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Consiliul Concurenţei a anunțat joi că a sancționat companiile SEROM (Samsung Electronics România), Dante International S.A. (eMAG), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • SEROM – 75.441.655 lei;
  • Dante Internațional – 20.311.427 lei;
  • Altex România –  21.376.113 lei;
  • Flanco Retail – 6.223.580 lei.

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, eMAG și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile, transmite Consiliul Concurenței în comunicatul citat.

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile, mai arată instituția în încheierea comunicatului.

scroll to top