Închide

Scandalul de la BBC ia proporții: Gary Lineker, apărat de majoritatea realizatorilor emisiunilor de fotbal

Avatar
Watching on

Fotografie de Nathan Rogers pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

După ce BBC l-a retras pe Gary Lineker de la prezentarea emisiunea Meciul Zilei (Match of the Day – MOTD), mai mulţi comentatori şi realizatori s-au solidarizat cu fostul internaţional englez, scrie News.ro.

Astfel, fosta jucătoare de la Arsenal, Alex Scott, care prezenta programul Football Focus, s-a retras de la pupitrul emisiunii cu doar câteva ore înainte de difuzarea acestuia.

”Am luat aseară decizia şi, deşi îmi iubesc emisiunea şi am avut o săptămână incredibilă câştigând un premiu pentru Football Focus, nu mi se pare corect să intru în emisie astăzi. Sper să mă întorc săptămna viitoare”, a spus Scott, care realizează emisiunea din 2021.

Kelly Sommers, care ar fi trebuit s-o înlocuiască pe Scott, a refuzat de asemenea să prezinte emisiunea.

Nici Jason Mohammad, care prezintă o altă emisiune de fotbal BBC, Final Score, a spus că nu va fi prezent în emisie.

Comentatorii MOTD Steve Wilson, Conor McNamara, Robyn Cowen şi Steven Wyeth au spus că ”nu cred că ar fi potrivit să participe la emisiune” în această sâmbătă.

Ca răspuns la boicotul din ce în ce mai mare, BBC a precizat că emisiunea care analizează etapa din Premier League va fi difuzată ”fără prezentare în studio și fără expertiză”, concentrându-se, în schimb, ”pe acţiunea meciului”.

Legendarul Gary Lineker, scos de pe post. BBC, acuzat că cedează presiunilor politice

Fostul căpitan al echipei naționale a Angliei și cel mai bine plătit realizator al postului public britanic BBC, legendarul Gary Lineker, nu va mai prezenta emisiunea ”Meciul zilei” (”Match of the Day”), emisiunea-fanion a fotbalului britanic, în urma controverselor legate de un tweet pe care l-a scris la începutul săptămânii, a anunţat vineri BBC. Alan Shearer şi Ian Wright s-au solidarizat cu Gary Lineker și au refuzat să mai participe, la rândul lor, la emisiune.

Scoaterea lui Lineker de pe post a fost decisă din cauza comentariilor sale critice cu privire la noua lege privitoare la solicitanții de azil în Marea Britanie.

“Comentariile recente ale lui Lineker de pe rețelele sociale încalcă regulile companiei. Acesta nu ar trebui să ia partea niciunui partid politic”, a declarat BBC.

Marți, Lineker a comentat la o înregistrare video postată pe Twitter de Ministerul britanic de Interne care anunța politica guvernului privind solicitanții de azil.

“Dumnezeule, este mai mult decât îngrozitor”,

a scris Lineker, care apoi a continuat:

”Nu există un aflux uriaș. Primim mult mai puțini refugiați decât alte țări europene importante. Aceasta este doar o politică crudă îndreptată împotriva celor mai vulnerabile persoane, într-un limbaj care nu se deosebește de cel folosit de Germania în anii ’30”.

Un comunicat al BBC, citat de News.ro, a transmis că decizia ca Lineker să se retragă a urmat „discuţiilor ample” cu fostul internaţional englez şi echipa sa:

„Considerăm că activitatea sa recentă pe reţelele sociale este o încălcare a regulilor noastre. BBC a decis că el se va retrage de la prezentarea Meciului zilei până când vom obţine o poziţie clară şi agreată cu privire la utilizarea reţelelor sociale. Când vine vorba de fotbal şi realizarea emisiunii, nimeni nu este ca Gary. Nu am spus niciodată că Gary ar trebui să nu aibă nicio opinie sau că nu poate avea o opinie asupra problemelor care contează pentru el, dar am spus că ar trebui să se ferească de comenta despre controversele politice”.

Foştii jucători de fotbal Alan Shearer şi Ian Wright au anunţat ambii pe Twitter, de îndată, că au transmis BBC că nu vor apărea în emisiune.

„Unii dintre experţii noştri au spus că nu doresc să apară în emisiune în timp ce căutăm să rezolvăm situaţia cu Gary. Înţelegem poziţia lor şi am decis că programul se va concentra pe acţiunea de meci fără prezentare în studio sau expertiză”, a declarat, vineri seară, un purtător de cuvânt al BBC.

Între timp, sindicatul BECTU, care reprezintă personalul BBC, şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la decizia BBC.

„Aceasta este o decizie profund îngrijorătoare din partea BBC. Va da aparenţa că a cedat presiunilor politice din partea miniştrilor de a scoate pe cineva din grilă pentru că nu este de acord cu politicile actualului guvern”, a declarat şefa BECTU, Philippa Childs, într-un comunicat.

Lineker găzduieşte ”Meciul zilei” din 1999 şi este cel mai bine plătit realizator de la BBC, după ce a câştigat aproximativ 1,35 milioane de lire sterline în 2020-21.

scroll to top