Închide

Schengen | Antreprenorii se revoltă împotriva reticenței Austriei: “România nu este Acarul Păun al Europei”

Avatar
Austrian Airlines

Foto: APA/Helmut Foringer

Timp de citire: 2 minute

Un comunicat de presă sosit la redacția AFACERI.news surprinde foarte realist atmosfera și mai ales tensiunea din mediul de afaceri antreprenorial înaintea votului privind aderarea României la spațiul de liberă circulație parafat prin Acordul semnat în statul Luxemburg, mai precis la Schengen, în 1985, întărit de Convenția de la Schengen din 1990.

Antreprenorii români reuniți în asociația Romanian Business Leaders consideră că neacceptarea României nu este doar o nedreptate venită din partea unui partener de afaceri prietenos cum e Austria, dar și un pericol pe viitor.

Redăm mai jos integral scrisoarea RBL parvenită redacției AFACERI.news:

“Suntem la câteva zile de votul pentru aderarea României la Schengen și antreprenorii români citesc cu stupefacție că Austria pare să se opună aderării noastre, în ciuda apropierii dintre cele două țări.

Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce:

  • În jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro;
  • Schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde;
  • Investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac.

Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen? Ni se spune că supărarea vine de la valul de migranți care inundă Austria, în ciuda faptului că, potrivit raportului Comisiei Europene din octombrie 2022, aportul României la valul de imigranți este zero, Serbia fiind poarta de intrare a imigranților, prin Ungaria spre Austria.

„Am bifat toate condițiile tehnice de la frontiere, a fost ridicat mecanismul de cooperare și verificare. Ce ni se mai poate reproșa? Că nu avem șapcă? România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre și nici politicile poate ineficiente ale UE de stopare a imigrărilor ilegale. România nu poate fi Acarul Păun al Europei.” a spus Dragoș Petrescu, președinte al Romanian Business Leaders.

Austria a fost pentru România timp de sute de ani leagăn al civilizației. A sprijinit dezvoltarea noastră în multe feluri. În același timp, România este un factor de stabilitate în regiune și poate sprijini dezvoltarea economică a Europei, prin ieșirea sa la Marea Neagră. Economia românească are nevoie de granițe libere spre piața comună europeană. În pragul unei recesiuni majore globale, piedicile de la granița Europei vor sabota eforturile antreprenorilor români de a rezista”, conchid antreprenorii români reuniți în Romanian Business Leaders.

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

scroll to top