Închide

Sectorul turismului din Albania se pregătește pentru consecințele războiului din Ucraina

Avatar
church, albania, beach

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Lipsa forței de muncă, creșterea prețurilor la combustibil și alimente, dar și războiul ucrainean sunt forțele care amenință renașterea industriei turistice incipiente din Albania, care reprezintă peste un sfert din PIB, potrivit Euractiv.

În ultimii câțiva ani, Albania a trecut de la o destinație necunoscută la un paradis pentru turiști, festivaluri și aventurieri. Cu sute de kilometri de plaje nealterate, munți, castele și multă cultură, numărul vizitatorilor străini a crescut de la an la an până când a lovit pandemia.

La sfârșitul anului 2019, turismul reprezenta 27% din PIB, echivalentul a peste 1,25 miliarde de dolari, toate estimările indicând o creștere semnificativă în următorii ani.

În vara anului 2020, sectorul turismului a suferit pierderi uriașe, dar și-a revenit cu ajutorul turiștilor interni și vizitatorii din Kosovo, Serbia și Macedonia de Nord. În 2021, situația a fost și mai bună, când au sosit zboruri charter din Rusia, Belarus și Ucraina, cu alte mii din Europa de Est și mai departe.

Lucrătorii din turismul din Albania așteptau cu nerăbdare 2022 în speranța că își vor putea recupera pierderile din ultimii câțiva ani, dar acum a fost pusă în pericol.

Datele recente de la INSTAT au arătat că peste 42.000 de albanezi au emigrat în 2021, iar alte mii au solicitat azil. Această scădere a populației, ajungând sub 2,8 milioane pentru prima dată, pune în pericol serios potențialul economic al țării. Cu o populație în vârstă, hotelurile, restaurantele și alte afaceri turistice se luptă să recruteze lucrători sezonieri, forțându-i să angajeze din străinătate.

Aducerea de personal din afara țării costă afacerile mai mult ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Bucătari italieni, lucrători sârbi din domeniul ospitalității și chiar contracte pe termen scurt cu migranți filipinezi sunt pe listă, potrivit unui proprietar de stațiune care a vorbit cu un portal local, BIRN.

Aceste creșteri de preț înseamnă că albanezii, având printre cele mai mici venituri din Europa, cu o treime care trăiește sub pragul sărăciei, se vor lupta să-și facă vacanțe în țară în 2022. Acest lucru, combinat cu creșterea costurilor la combustibil, va face chiar și o simplă călătorie pe coastă prea scumpă pentru câțiva cetățeni.

Ca atare, operatorii de turism vor pierde o parte semnificativă din venitul intern, care era deja tensionat din cauza consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19.

O altă problemă cu care se confruntă sectorul turistic este războiul din Ucraina, care este resimțit în multe feluri. A crescut prețul combustibilului, transportului, încălzirii și răcirii, iluminatului, peștelui și altor alimente și băuturi. În plus, va limita numărul de turiști care vizitează țara.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, Albania a primit aproximativ 363.483 de turiști din Europa de Est. În perioada de vârf din 2019, acest număr a fost de 393.368. Polonia, Ucraina, Rusia și Belarus sunt cei mai mulți vizitatori din regiune.

În timp ce, sperăm, impactul poate fi atenuat cu turiștii din America și Europa de Vest, milioane de euro vor trebui recuperate de către operatori pentru a ajunge la rentabilitate. Acest lucru va fi dificil de realizat la nivel local, deoarece criza actuală împiedică albanezilor capacitatea de a economisi și de a călători.

scroll to top