Închide

Șeful ANAF iese la atac, după ce OMV a anunțat că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate

Avatar
Omv Padina Bz

Sursa foto: OMV Petrom.

Timp de citire: 2 minute

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a declarat că OMV va fi verificat la sânge și iar dacă această companie refuză să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere. Declarațiile au fost făcute la postul de televiziune Antena 3.

“ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat. Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere”, a afirmat șeful ANAF.

Cu privire la plata contribuţiei de solidaritate decisă la nivelul UE şi transpusă în legislaţia din România prin OU din 29 decembrie 2022, grupul austriac consideră că

“… OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, potrivit unui anunț făcut joi la Bursa de Valori București.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Grupul OMV urmează publice rezultatele financiare pentru ultimul trimestru din 2022 în data de 2 februarie.

Potrivit calculelor Profit.ro, făcute la finalul anului trecut, numai pe primele 3 trimestre ale anului trecut, OMV Petrom ar fi urmat să achite o contribuție de solidaritate de 4 miliarde de lei, pe lângă impozitele directe de 7,1 miliarde de lei pe care le-a achitat în aceeași perioadă și impozitele indirecte, care se ridică la aproximativ 7,5-8 miliarde lei (în total, aproximativ 3 miliarde de euro).

scroll to top