Închide

Shell va pune profiturile din comerțul cu petrol rusesc în fondul de ajutor al Ucrainei

Avatar
Shell Oil Company
Timp de citire: < 1 minut

Grupul Royal Dutch Shell va plasa profiturile obţinute din petrolul achiziţionat din într-un fond care va fi destinat ajutorului umanitar destinat Ucrainei, transmite Reuters.

Shell a cumpărat vineri o încărcătură de ţiţei rusesc cu o reducere record, prima astfel de tranzacţie efectuată de când Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută.

Achiziţia, care nu a încălcat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a fost criticată de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

”Mi s-a spus că Shell a cumpărat discret nişte petrol rusesc ieri. O întrebare pentru @Shell: petrolul rusesc nu miroase (a) sânge ucrainean pentru tine?”, a scris Kuleba într-un tweet.

Într-o declaraţie publicată la scurt timp după aceea, Shell a apărat achiziţia şi a spus că va alege alternative la petrolul rusesc oriunde este posibil, dar acest lucru nu se va putea întâmpla peste noapte, din cauza importanţei Rusia pentru aprovizionarea globală.

Acesta adăugat: ”Nu am luat această decizie cu uşurinţă şi înţelegem puterea de a simţi în jurul ei”.

Shell a spus că va acorda orice profit din cantitatea limitată de petrol rusesc pe care trebuie să o achiziţioneze unui fond dedicat şi, împreună cu agenţiile de ajutor, va stabili unde ar fi cel mai bine utilizate aceste fonduri pentru a ajuta la atenuarea greutăţilor suferite de poporul Ucrainei.

Exportatorii ruşi s-au confruntat în ultimele zile cu probleme grave cu liniile de credit, transportul maritim şi asigurări, ceea ce a dus la întârzieri şi anulări ale încercărilor lor de a găsi cumpărători pentru ţiţeiul rusesc.

scroll to top