Închide

Și acțiunile companiilor aeriene se prăbușesc

Avatar
Timp de citire: < 1 minut

Ultimele evenimente din Ucraina au zguduit nu doar sectorul bancar, alături de cel energetic, dar și cel al transporturilor. Jucătorii din piață renunță la acțiunile companiilor aeriene după ce majoritatea țărilor europene au anunțat închiderea spațiului lor aerian pentru transportatorii ruși. Moscova a ripostat interzicând grupurilor europene să-i survoleze teritoriul, potrivit DCNews.ro.

“Franța își închide spațiul aerian pentru avioanele și companiile aeriene rusești începând din această seară. În fața invaziei rusești în Ucraina, unitatea Europei este totală”, a declarat duminică seară pe Twitter ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari.

Industria transportului aerian, care își revine încet după pandemia Covid-19, va trebui să se confrunte cu acest nou obstacol de care ar fi putut să se lipsească. Ofensiva rusă din Ucraina are un dublu efect asupra sectorului, deoarece, pe lângă prelungirea zborurilor între Europa și Asia, războiul va provoca o nouă creștere a prețurilor la combustibil, petrolul Brent din Marea Nordului tranzacționându-se în această dimineață la peste 100 de dolari.

Air France KLM era în scădere cu 2,8% la Paris în această dimineață, trend descendent care a atras pe orbita lui  IAG și easyJet, cu minus 3% și, respectiv, minus 5,3% la Londra, în timp ce Finnair s-a prăbușit, efectiv, afișând o regres de 21% la Helsinki. De altfel, transportatorul nordic este cel mai afectat de închiderea spațiului aerian rusesc, el anunțând că este posibil să piardă piața asiatică dacă starea de nervozitate nu se reduce.

Compania și-a retras previziunile pentru primul trimestru și implementează un plan de urgență, deoarece situația are un impact semnificativ asupra sănătății sale financiare. Compania vorbește despre un impact financiar negativ “semnificativ”, mai ales dacă situația va continua.

scroll to top