Închide

Spectatori record la premiera “Barbenheimer”. Este cel mai mare weekend de box office din 2023

Avatar
1500x500

Foto: Twitter Barbie Movie

Timp de citire: 3 minute

Filmul Barbie a încasat 377 de milioane de dolari, în timp ce Oppenheimer al lui Christopher Nolan a încasat 174 de milioane de dolari, făcând din “Barbenheimer” cel mai mare weekend de box office din 2023 până acum, potrivit The Guardian.

Greta Gerwig a intrat în istorie, deoarece Barbie a obținut în weekend-ul de deschidere de 377 de milioane de dolari americani (293 de milioane de lire sterline, 560 de milioane de dolari australieni) în întreaga lume, devenind cel mai mare debut de până acum pentru un film regizat de o femeie.

În box office-ul nord-american – care combină SUA și Canada – Barbie a ocupat primul loc cu o sumă uriașă de 155 de milioane de dolari în vânzări de bilete din 4.243 de locații, depășind The Super Mario Bros Movie și toate filmele Marvel lansate în acest an, devenind cea mai mare deschidere a anului.

Fuziunea, alimentată de rețelele de socializare, dintre Barbie a lui Gerwig și Oppenheimer al lui Christopher Nolan, sub numele de “Barbenheimer”, a readus spectatorii în sălile de cinema în număr record pentru a vedea ambele filme ca o dublă proiecție. Oppenheimer a depășit, de asemenea, așteptările, obținând încasări de 80,5 milioane de dolari în 3 610 cinematografe din SUA și Canada, ceea ce îl face cel mai mare debut al lui Nolan în afara filmului Batman și unul dintre cele mai bune începuturi pentru o dramă biografică cu rating R.

De asemenea, este pentru prima dată când un film a avut un debut de peste 100 de milioane de dolari și un alt film a avut un debut de peste 80 de milioane de dolari în același weekend. Când totul se va încheia luni, ora SUA, se va dovedi a fi probabil al patrulea cel mai mare weekend de box office din toate timpurile, cu peste 300 de milioane de dolari la nivelul întregii industrii.

La nivel internațional, Barbie a obținut 182 de milioane de dolari din 69 de teritorii, alimentând un weekend global de 337 de milioane de dolari, în timp ce Oppenheimer a obținut 93,7 milioane de dolari din 78 de teritorii, reușind chiar să depășească Barbie în India, pentru un total global de 174,2 milioane de dolari. În Marea Britanie, lanțul de cinematografe Vue a declarat că o cincime dintre clienți au văzut ambele filme în cadrul unui program dublu în acest weekend, care a fost cel mai mare pentru vânzările de bilete de cinema din Marea Britanie de la Covid.

Barbenheimer a afectat vânzările de bilete pentru Mission: Impossible: Dead Reckoning Part I, care a scăzut cu 64% după un weekend de deschidere sănătos și recenzii bune. După ce a pierdut proiecții Imax din cauza lui Oppenheimer, filmul lui Tom Cruise a adăugat 19,5 milioane de dolari la încasările din box office-ul nord-american, care au ajuns la 118,8 milioane de dolari.

Femeile au impulsionat deschiderea istorică a filmului Barbie, reprezentând 65% din public, potrivit PostTrak, iar 40% dintre cumpărătorii de bilete au avut sub 25 de ani. Prin comparație, publicul Oppenheimer a fost format în proporție de 62% din bărbați, iar 63% aveau peste 25 de ani, cu un procent oarecum surprinzător de 32% care aveau între 18 și 24 de ani.

Acesta este weekendul de revenire la care Hollywood-ul visa de la pandemie încoace. Au existat deschideri și succese mari – Spider-Man: No Way Home, Top Gun: Maverick, Avatar: The Way of Water printre ele – dar faptul că două filme au succes în același timp este notabil.

“A fost un weekend cu adevărat istoric și continuă impulsul pozitiv al box office-ului din 2023”, a declarat Michael O’Leary, președinte și director executiv al Asociației Naționale a Proprietarilor de Teatre. “Oamenii au recunoscut că se întâmplă ceva special și au vrut să ia parte la asta”.

Și totuși, în fundal se profilează un dezastru, deoarece studiourile de la Hollywood continuă să se certe cu actorii și scenariștii în grevă pentru un contract echitabil.

Barbie și Oppenheimer au fost ultimele filme din calendarul 2023 care au beneficiat de un turneu de presă masiv și global. Ambele au mers până în al 11-lea ceas, storcând fiecare ultim moment cu vedetele lor de cinema. Oppenheimer și-a devansat chiar și premiera londoneză cu o oră, știind că Emily Blunt, Matt Damon și Cillian Murphy ar fi trebuit să plece pentru a se alătura simbolic pichetărilor până la ora la care a început filmul.

scroll to top