Închide

Statele membre UE, îndemnate să primească refugiați afgani. Ce primesc dacă răspund apelului?

Avatar
flag, european union, brexit

Fotografie de Chickenonline pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că îndeamnă toate statele, în primul cele europene, să accepte o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul. În condițiile în care statele membre care vor răspunde apelulu, ea a dat asigurărp că UE va ofero sprijin financiar, transmite AFP.

Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente (…) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE la Kabul, potrivit Agerpres, care citează AFP.

De asemenea, von der Leyen a dat asigurări că statele membre UE vor primi sprijin finaciar dacă vor ajuta refugiații din Afganistan.

Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor, a spus şefa executivului UE într-o conferinţă de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaşte deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiaţi afgani şi dacă unele guverne au refuzat.

Însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat puţin mai devreme facilităţile puse la dispoziţia refugiaţilor în această bază, pe unde vor tranzita toţi afganii care lucrau la Kabul pentru instituţiile UE şi familiile lor, înainte de a fi repartizaţi între diferite ţări unde să-şi refacă viaţa.

Într-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect în UE-27, Charles Michel a admis că imigraţia constituie ”o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană”, el pledând pentru instituirea unor ”migraţii regulate, ordonate”.

Întrebată cu privire la relaţiile între UE şi talibani, şefa Comisiei a insistat pe faptul că, deşi au existat ”contacte operaţionale cu aceştia pe teren” pentru ”a salva vieţi”, nu există ”niciun dialog politic” cu această mişcare şi, prin urmare, ”nicio recunoaştere a talibanilor”.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de ”800 de persoane”, au fost deja repartizaţi spre alte ţări, mai ales ”Danemarca şi unele state baltice”.

scroll to top