Studiu PwC despre consumatorii în era COVID-19: crește interesul pentru shopping online
Preferința consumatorilor din întreaga lume pentru cumpărăturile online este în creștere, arată cel mai recent studiu din ciclul Global Consumer Insights Survey al companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume. Același studiu arată că oamenii își fac griji pentru sănătatea lor fizică și psihică, această temă devenind un factor de îngrijorare la fel de stringent precum teama pierderii locului de muncă. De asemenea, o altă schimbare importantă a comportamentului în era COVID-19 vizează scăderea intențiilor de cheltuieli, concomitent cu scăderea veniturilor individuale.
Schimbarea comportamentului consumatorilor în 2020, după izbucnirea pandemiei COVID-19, evidențiază trei tendințe majore: adaptare digitală, îngrijorare pentru sănătate și durabilitate:
- 45% dintre consumatorii globali spun că asistența medicală este unul dintre primele trei motive pentru a alege să trăiască într-un oraș;
- 69% dintre consumatorii globali sunt mai concentrați asupra sănătății mintale și bunăstării decât înainte;
- 43% din consumatorii globali se așteaptă ca agenții economici să devină mai responsabili pentru impactul lor asupra mediului.
Mai multe cumpărături online
În timp ce pentru cumpărăturile de alimente magazinele rămân sunt principalul canal de desfacere, peste o treime dintre consumatori (35%) cumpără acum alimente online, iar 86% dintre cei care cumpără online intenționează să continue această practică și după ce măsurile de distanțare socială sunt eliminate.
“Pandemia a evidențiat avantajele cumpărăturilor online și a modelat comportamentul și obiceiurile consumatorilor într-un timp scurt. Această tendință este de așteptat să accelereze și, implicit, să stimuleze companiile și comercianții cu amănuntul să-și reinventeze modul de funcționare. Cel mai probabil, ne îndreptăm către o experiență omnichannel care va integra din ce în ce mai multe achiziții offline cu cele online, mai devreme decât era de așteptat”, a spus Mihai Anița, Partener, Retail & Consumer Leader, PwC România.
În ceea ce privește produsele nealimentare, înaintea pandemiei cumpărăturile din magazine erau încă dominante pe piață în comparație cu cumpărăturile online, 47% dintre consumatori spunând că fac cumpărături la magazinele fizice zilnic sau săptămânal, în comparație cu cumpărăturile prin intermediul telefoanelor mobile (30%) și computerelor (28%). În era COVID-19, cumpărăturile online pentru produse nealimentare au înregistrat o creștere substanțială: telefonul mobil 45% și computerul 41%.
Preocupările pentru sănătatea personale, în creștere
Grija pentru sănătatea proprie a crescut, 51% dintre consumatorii urbani fiind de acord că acum sunt mai concentrați asupra îngrijirii sănătății lor mintale, fizice, precum și asupra dietei, ca urmare a COVID-19.
Locuitorii orașelor chestionați după izbucnirea pandemiei consideră că securitatea sanitară și asistența medicală sunt la fel de importante pentru calitatea vieții lor ca și perspectivele de angajare, cu 49%, respectiv 45% dintre respondenți spunând acest lucru, comparativ cu 45% pentru ocuparea forței de muncă.
„Interesul consumatorilor pentru sănătate, bunăstare, dietă este în creștere și va influența atât industriile care oferă produse și servicii din aceste categorii, cât și obiceiurile generale de consum, deoarece oamenii se așteaptă ca toți producătorii și furnizorii să acorde mai multă atenție igienei, siguranței, durabilității”, explică Ruxandra Târlescu, Retail & Consumer Tax Leader Partner, PwC Romania.
Impactul asupra cheltuielilor personale
Înainte de pandemie, încrederea consumatorilor era ridicată, aproape jumătate (46%) dintre respondenții sondajului spunând că se așteaptă să cheltuiască mai mult în următoarele 12 luni. După declanșarea crizei sanitare, 40% au raportat o scădere a veniturilor ca urmare a pierderii de locuri de muncă sau a concedierii. În plus, procentul celor care au spus că vor cheltui mai puțin în următoarele luni aproape că s-a dublat, iar numărul celor care au spus că vor cheltui mai mult a scăzut cu mai mult de 10 puncte procentuale.
- 41% au declarat că au crescut facturile pentru casă (de exemplu, alimente, încălzire la domiciliu, electricitate).
- 40% au înregistrat o scădere a veniturilor gospodăriei din cauza concedierii / pierderii locului de muncă / reducerii orelor de muncă.
- 18% au înregistrat o scădere a veniturilor și o creștere a facturilor pentru casă.
În prezent, consumatorii cheltuiesc mai puțin pentru majoritatea categoriilor de produse nealimentare, cu cele mai mari scăderi în segmentele de îmbrăcăminte și încălțăminte (51%) și echipament sportiv (46%).
Consumatorii și sustenabilitatea
În rezultatele sondajelor efectuate înainte de pandemie, 45% dintre respondenții la nivel mondial spuneau că evită utilizarea plasticului ori de câte ori este posibil, 43% se așteptau ca agenții economici să fie responsabili pentru impactul lor asupra mediului, iar 41% se așteptau ca retailerii să elimine pungile de plastic și ambalajele pentru articole perisabile. Întrebați care sunt actorii cei mai responsabili de încurajarea comportamentelor sustenabile în orașul lor, 20% au ales varianta ”eu consumatorul”, în timp ce 15% au ales ”producătorul”.
Global Consumers Insights Survey este cel de-al 11-lea sondaj consecutiv al PwC asupra consumatorilor globali. PwC a efectuat două sondaje online separate; primul sondaj a colectat răspunsuri de la 19.098 de consumatori din 27 de țări sau teritorii și 74 de orașe între august și septembrie 2019. Al doilea sondaj a colectat răspunsuri de la 4.447 de consumatori din 9 țări sau teritorii și 35 de orașe între aprilie și mai 2020.