Închide

SUA vor impune 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei și a mașinii sale de război

Avatar
flag, usa, america

Fotografie de David_Peterson pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Noile sancțiuni anunțate de Departamentul Trezoreriei SUA vor reprezenta cea mai mare tranșă de sancțiuni de la invadarea Ucrainei de acum doi ani, potrivit Euronews.

Departamentul american al Trezoreriei a anunțat vineri că va impune 500 de noi sancțiuni împotriva Rusiei și a mașinii sale de război, în contextul în care țara încearcă să mențină presiunea financiară asupra Moscovei la doi ani de la începutul invaziei din Ucraina.

Sancțiunile ar fi cea mai mare tranșă de penalizări impuse Rusiei de la 24 februarie 2022 și vin după ce Departamentul de Justiție al SUA a emis o nouă serie de acuzații și arestări vizând oameni de afaceri ruși.

Anunțul încearcă, de asemenea, să reasigure Kievul de sprijinul neclintit al Washingtonului, după ce tensiunile politice din țară au întârziat livrarea unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Pachetul de 55 de miliarde de euro (60 de miliarde de dolari) așteaptă încă un vot final al Congresului pentru a fi aprobat.

Președintele american Joe Biden a promis, de asemenea, sancțiuni ca răspuns la moartea liderului opoziției încarcerat Alexei Navalny, despre care autoritățile ruse au declarat că a murit săptămâna trecută în colonia penală din Arctica unde era deținut. Biden a declarat joi că sancțiunile vor fi “împotriva lui Putin, care este responsabil pentru moartea sa”.

Tot joi, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat acuzații împotriva bancherului rus sancționat Andrei Kostin, președinte al băncii de stat VTB Bank, și a “doi dintre facilitatorii săi cu sediul în SUA”, Vadim Wolfson și Gannon Bond. Kostin este acuzat că s-a implicat într-un plan de eludare a sancțiunilor și de spălare a banilor pentru a susține două super-iahturi.

El, împreună cu ceilalți doi, este acuzat, de asemenea, că a încercat să se sustragă sancțiunilor prin ascunderea proprietății sale asupra unei case din Aspen, Colorado. În rechizitoriu se spune că Wolfson și Bond au aranjat să vândă casa și să-i ofere lui Kostin aproximativ 12 milioane de dolari din vânzare.

“Departamentul de Justiție este mai angajat ca niciodată să taie fluxul de fonduri ilegale care alimentează războiul lui Putin și să îi tragă la răspundere pe cei care continuă să îl permită”, a declarat într-o declarație procurorul general Merrick B. Garland.

scroll to top