Închide

Sub 10% dintre companiile din UE sunt conduse de femei

Avatar
men, employees, suit

Fotografie de 089photoshootings pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Gender Diversity Index 2021 a analizat societăţile din Stoxx Europe 600, respectiv 668 de societăţi din 19 ţări, iar rezultatul arată că 50 de companii, care reprezintă 8% din total, sunt conduse de un CEO femeie, a declarat marţi, Ileana Botez, şeful Departamentului Admitere la tranzacţionare Bursa de Valori Bucureşti.

“În urmă cu 10 ani, poate ne aducem aminte faptul că la nivelul Uniunii Europene a fost propus un procent de 40% femei care să fie prezente în consiliile de administraţie ale societăţilor listate. În toţi aceşti ani sigur s-a demonstrat că, pentru că nu a fost aprobată la nivelul Uniunii Europene propunerea respectivă, măsurile voluntare nu au adus schimbarea. Drept urmare procentul era de 40% la momentul respectiv. Sigur o serie de ţări au hotărât să introducă în legislaţia naţională cote impuse, respectiv 7 state au făcut acest lucru: Franţa şi Italia 40%, Belgia şi Portugalia 33%, Germania şi Austria 30%, Grecia 25%, iar Olanda este aproape de aprobarea a 33%”, a spus Ileana Botez, citată de AGERPRES, în cadrul unei dezbateri organizate de Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia zilei de 8 martie.

Ea a afirmat că la Bursa de Valori Bucureşti există un cod de guvernanţă corporativă care a fost implementat în 2016 şi unde a fost prevăzută ca recomandare existenţa diversităţii în cadrul consiliilor de administraţie.

“La Nivelul Uniunii Europene şi la nivelul Europei există doi indicatori care sunt calculaţi de European Women on Boards, este o entitate care se ocupă de promovarea femeilor în consilii de administraţie şi care se numeşte Gender Diversity Index iar în 2021 a analizat societăţile din Stoxx Europe 600, respectiv 668 de societăţi din 19 ţări. Din păcate, România nu este în acest clasament. Dintre acestea, 50, care reprezintă 8%, sunt conduse de un CEO femeie şi în 38% sunt femei la nivel executiv. Se constată totuşi un trend pozitiv chiar dacă este într-un ritm scăzut faţă de 2020. Respectiv 30% din poziţiile de conducere, adică consilii de administraţie, executiv şi comitetele din spatele consiliilor de administraţie sunt femei, 35% din consiliile de administraţie de asemenea sunt femei, 19% din executiv şi 36% din comitete. De fapt, acolo se vede creştere mai importantă de când se calculează acest index, din 2019. De menţionat faptul că doar 85% dintre acele 668 de societăţi sunt din Uniunea Europeană pentru că Marea Britanie nu mai intră deja în Uniune. De asemenea, un alt lucru important de menţionat este faptul că femeile au început să fie mai active şi mai prezente în conducere într-o serie de domenii financiar şi asigurări, sănătate şi farma, produse de larg consum, tehnologie şi media, construcţii şi imobiliare. Deja procentele acolo merg între 30% şi 40%”, a declarat Ileana Botez.

Totodată, ea a spus că la nivelul Uniunii există un European Institute for Gender Equality unde se face un clasament pentru 713 societăţi listate, dintre care 551 din statele membre. Datele sunt din octombrie 2020 şi arată că 30% dintre membrii consiliilor de administraţie sunt femei.

“Nu în ultimul rând, aş vrea să spun câteva cuvinte vizavi de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Trebuie să fim empatici cu vecinii noştri şi mai ales vedem că femeile şi copii sunt, de fapt, cei mai afectaţi. Mă bucură să văd că poporul român este extrem de solidar în toate acţiunile pe care le face şi vă invit şi pe dumneavoastră şi pe toţi cei care ne ascultă să îi ajutăm şi să-i sprijinim pentru că trec prim momente foarte grele”, a mai spus Ileana Botez.

scroll to top