Închide

Succesul din Ucraina i-a asigurat producătorului dronelor Bayraktar comenzi pentru următorii 3 ani

Avatar
Bayraktar Akinci

Modelul Bayraktar Akıncı. Sursa foto: BaykarTech.com.

Timp de citire: 2 minute

Compania turcă Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AS, care produce și furnizează Ucrainei dronele Bayraktar, atât de utile Kievului în lupta sa de apărare contra forțelor de invazie rusești, a declarat că, în prezent, deține capacități de producție care îi asigură construirea unui număr de 20 de drone lunar, iar comenzile îi sunt asigurate, în acest ritm de producție, pentru următorii trei ani, scrie Bloomberg.

”Dronele TB2 și Akıncı se află în producție în serie și avem cerere pentru ambele. De exemplu, pentru Bayraktar TB2, avem contracte de export cu 22 de țări diferite”, a declarat Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei turce, într-un interviu acordat săptămâna trecută fundației ucrainene ”Come Back Alive”.

Compania Baykar, care lucrează și la un proiect de aparat de zbor fără pilot numit Bayraktar Kızılelma, intenționează să își mărească și mai mult capacitatea de producție și speră să realizeze acest lucru prin construcția unei fabrici chiar în Ucraina, unde ar urma să fie asamblate toate cele trei modele de drone militare – TB2, Akıncı și noul model Kızılelma.

Haluk Bayraktar este fratele ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Selçuk Bayraktar.

Construcția unei unități de cercetare-dezvoltare și a unui centru avansat de producție este deja în curs de desfășurare, a spus el, adăugând:

”Vedem în Ucraina partenerul nostru strategic. De asemenea, vrem să facem din Ucraina o importantă bază de producție a noastră.”

Jocul la două capete al Turciei

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, începând din 24 februarie, Turcia a intenționat și a reușit să își păstreze relații cordiale și apropiate atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, anunțându-și, în repetate rânduri, dorința de a juca rolul de mediator în această criză.

Pe de o parte, Baykar furnizează drone militare Ucrainei, care le folosește cu maximă eficiență în lupta împotriva invadatorilor ruși, prevăzând chiar construcția unei fabrici în țara supusă invaziei. De cealaltă parte, exporturile Turciei către Rusia au atins un maxim al ultimilor opt ani în primul semestru al acestui an, până la 2,9 miliarde de dolari.

Într-un interviu recent pentru ziarul RBK, ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasili Bodnar, a spus că fabrica Baykar din Ucraina ar putea intra în producția de drone încă de la sfârșitul anului 2023.

De la începutul invaziei rusești, Kievul a primit din partea companiei 50 de drone TB2, potrivit unei declarații din luna iunie a ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

La finalul lunii iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a jucat un rol major în negocierea unui acord între Rusia și Ucraina pentru reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Erdoğan păstrează legături strânse și cu Vladimir Putin, care l-a lăudat public pentru eforturile sale în timpul discuțiilor pe această temă.

scroll to top