Tăierea pensiilor speciale mai stă o tură
Programul de guvernare lansat de coaliţia PNL – USR – PLUS – UDMR nu conţine nici măcar o menţiune cu privire la tăierea pensiilor speciale, deşi atât PNL, cât şi USR îşi asumau această măsură şi afirmau că o vor implementa odată ce vor avea majoritate în Parlament, scrie Adevărul.
Foarte vag, în programul de guvernare se recunoaşte inechitatea creată de o serie de „excepţii şi privilegii obţinute prin legi speciale”, însă cu toate acestea Guvernul nu îşi asumă în mod clar o tăiere a acestor privilegii, ci doar afirmă că susţine „aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie”.
„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, arată programul de guvernare.
Coaliţia arată însă că va crea o comisie specială parlamentară pentru identificarea şi rezolvarea inechităţilor din tot sistemul de pensii. În plus, coaliţia de guvernare îşi asumă o nouă prorogare cu un an a pensiilor speciale pentru primari.
În octombrie 2017, USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale. În februarie 2019, şi PNL a depus un proiect de lege de desfiinţare a pensiilor speciale.
Între timp, Curtea Constituţională a respins unul din proiecte şi a decis că pensiile magistraţilor sunt protejate de Constituţie, însă celelalte pensii speciale pot fi suprimate.