Închide

Țeapa SPORT 2000 în România și Bulgaria. Sportdepot.ro face TOTUL să nu returnezi NIMIC

Avatar
Sport Depot
Timp de citire: 6 minute

Retailerul german SPORT 2000 este departe de a se comporta nemțește în această parte a Europei. Deși vinde online și în România prin reprezentanța sa din Bulgaria, celebra companie cu sediul în Germania, care se laudă a fi concurentul Intersport, Hervis Sports sau Decathlon pe piețele europene, nu se ridică nici pe departe la valoarea de brand promovată. Cel puțin nu în România și Bulgaria. Nu-ți convine? PACK and GO!, cum spune sloganul de pe pagina de start a sportdepot.ro

O clientă a magazinului de articole vestimentare sportive, casual și lifestyle sportdepot.ro, site-ul oficial de vânzare a produselor SPORT 2000 în România, ne-a adus la cunoștință o situație aproape neverosimilă. Am stat, am cugetat, am săpat și da, clienta a avut dreptate. Pe scurt: magazinul face tot posibilul să nu primească retururile sau amână la nesfârșit, prin tertipuri penibile, procedura legală de retur. Ne întrebăm cum cataloghează cei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor astfel de metode îndreptate împotriva clienților de bună credință.

Brand german din Mainhausen, fâsâit la Sofia

La mijlocul lunii septembrie, clienta sportdepot.ro cu inițialele S.B. a plasat o comandă pe acest portal. Nefiind prima comandă de articole sportive realizată pe acest site de profil și cunoscând puterea brandului din vizitele efectuate în Germania și Austria, și-a pus speranțele că lucrurile vor merge nemțește. Eroare!

După ce și-a asumat că și această comandă va ajunge în cele din urmă în posesia ei, termenele de livrare nefiind nici pe departe atuul magazinului, clienta S.B. a avut neplăcerea să constate că două produse nu corespundeau așteptărilor sale. Așa că a început procesul de returnare, citind clauzele de pe site.

Returnare gratuită? Nu se aude așa ceva până la Sofia

Deși în 30 de zile majoritatea retailerilor mari, care se respectă, oferă retur gratuit pentru produsele care nu corespund mărimilor sau așteptărilor clienților, celor de la sportdepot.ro nu le pasă. Dar clienta și-a asumat plata a 25 de lei și a contactat prin email departamentul de Servicii Clienți. Care i-a răspuns din Sofia, Bulgaria. Deși portalul are o extensie .ro și un magazin online în limba română, acesta nu deține o adresă comercială în România și, probabil, nici angajați în România. Există o singură adresă-fantomă, de depozit, aflată în cadrul altui depozit, de data aceasta al firmei de curierat Fan Courier din Giurgiu, str. Gloriei, nr.2H. De altfel, pe site-ul internațional al SPORT 2000, România nici măcar nu apare pe harta magazinelor. Cine sunteți Dvs, așadar, SPORT DEPOT din Sofia, Bulgaria, cu depozit într-un alt depozit din Giurgiu, România?

Pe portalul mfinante.ro, societatea SPORT DEPOT SA apare sec înregistrată la Sofia, Bulgaria, pe str. Vasil Radoslav, nr.6, cu absolut nicio dată de identificare sau financiar-contabilă (!).

Locatii Sport 2000

La sfaturile oamenilor de vânzări din Sofia, clienta a așteptat reprezentantul Fan Courier acasă pentru a preda coletul. Timp de 14 zile, însă…nimic. Nimeni nu a sosit, nimeni nu a sunat să-și anunțe prezența. Clienta, de teama trecerii celor 30 de zile în care era posibilă returnarea, a contactat repetat sportdepot.ro pentru a le solicita expres sosirea curierului după colet. Lucru care nu s-a întâmplat, în ciuda asigurărilor venite din Bulgaria. Sfatul uluitor al reprezentantei sportdepot.ro a fost: “Dacă nu aveți răbdare, duceți Dvs. coletul la un centru Fan Courier!”

Clienta a explicat că nu i se pare firesc să parcurgă 14 km (7 km dus și 7 km întors) pentru a face returul unui colet, atâta timp cât condițiile contractuale de la comandă spun altceva: ridicarea coletului de la adresa unde a și fost livrat, de către un reprezentant Fan Courier.

Cireașa de pe tort. Sau bomboana de pe colivă, mai degrabă

Clienta a decis așadar trimiterea coletului la adresa menționată a SPORT DEPOT în Giurgiu printr-o altă firmă de curierat, care s-a oferit să ridice coletul imediat și să-l livreze la destinație în timp util, pentru a se încadra în cele 30 de zile legale.

Zis și făcut, trimis colet, informat bulgarii cu nr.de AWB și cont bancar pentru retur, doar că, surpriză! Compania refuză primirea coletului în Giurgiu, exact la adresa menționată pe site pentru retururi! Pe motiv că aceasta nu este sosită cu Fan Courier! Și nu o dată, ci de două ori. La insistențele clientei de a prelua coletul, refuzul bulgarilor vine pe un ton superior:

“Observăm ca ați trimis coletul cu o altă agenție de curierat și în acest caz nu ne asumăm responsabilitatea dacă pachetul nu ajunge la Sport Depot”, spune omul fără nume din Echipa Sport Depot, Mladost IV; str. Vasil Radoslavov, nr. 6, Clădirea Sport Depot, Sofia 1766, Bulgaria.

Nimic despre refuzul ofuscat de a-l prelua, totuși. Coletul era la ușa depozitului SPORT DEPOT, totuși, dar… nici urmă de deschidere către client.

Bani în 30 de minute înapoi? Poate în 2 luni, dacă ai noroc

Stupefiată de faptul reprimirii coletului acasă, prin refuzul SPORT DEPOT de a-l recepționa, clienta ne-a contactat. Am verificat și situația este veridică. Nu știm dacă va reuși să parcurgă cei 14 km pentru a returna cutia cu pricina în timpul celor câtorva zile rămase din cele 30, ca să-și vadă banii înapoiați. Este clar însă că SPORT 2000, prin alianța bulgaro-română din Sofia și Giurgiu de la SPORT DEPOT cu sprijin FAN COURIER, face tot posibilul să se scurgă timpul și banii să rămână în Bulgaria. Evident bani, plătiți cu cardul în momentul comenzii, pe care compania îi pune la treabă în folosul corporației.

În timp ce, la plata cu cardul, comercianții online precum eMAG, pun la dispoziția clientului sumele pentru comenzi anulate în maxim 30 de minute, cei de la SPORT 2000 prin sportdepot.ro tărăgănează plata la nesfârșit, doar-doar nu mai e cazul să o facă.

SPORT DEPOT + FAN COURIER = IUBIRE mare sau DIVORȚ neanunțat?

Nu vrem să punem conspirațiile pe primul plan. Drept urmare, ne întrebăm, de ce Fan Courier a intrat în jocul sportdepot.ro? O fi vorba de o dragoste platonică realizată printr-o înțelegere exclusivă dintre cele două companii, cu beneficii materiale împărțite pe spatele clienților? Atunci Fan Courier este la fel de vinovată pentru nepreluarea coletelor la solicitările repetate ale clienților precum cei de la sportdepot.ro Disprețul este dublu în acest caz! Nu-i așa, ANPC? Unde este protecția consumatorului de abuzuri?

Bănuim, totuși, că nu e vorba de nicio iubire exclusivă la mijloc. Ci dimpotrivă, de o relație tensionată între cele două companii, care se răsfrânge asupra clienților sportdepot.ro Dacă prestigioasa companie germană SPORT 2000, gestionată în această parte a Europei de niște bulgari țâfnoși din Sofia, nu își plătește facturile spre transportatorul Fan Courier, de ce s-ar implica reprezentanții acesteia în preluări de retururi? Credem mai degrabă că acesta ar putea fi motivul indiferenței Fan Courier la solicitările sportdepot.ro

Dar ceva tot nu se leagă. De ce SPORT DEPOT, prin depozitul din depozit, situat în incinta Fan Courier Giurgiu, refuză primirea retururilor prin alte firme de curierat? Greu de înțeles. Poate e dragoste și ură. Cu siguranță însă, aceasta din urmă, răsfrântă asupra clienților ghinioniști care își cer banii înapoi. Și care vor veni, conform companiei, la 14 zile de la primirea returului în Bulgaria (!), nu la Giurgiu. Lucru pe care clientul nu are sub nicio formă modalitatea de a-l impulsiona sau măcar verifica.

“Pentru returnarea contravalorii produsului, acest lucru este posibil in termen de 14 zile calendaristice de la data primirii produsului de reprezentanții “Sport Depot” în depozitul central din Sofia.”, spune anunțul sec al SPORT 2000 în Bulgaria. Sau România. Sau cine o mai știi!

Sfat de final

Nu vă lăsați impresionați de branduri serioase venite și în partea aceasta săracă a Europei. Au venit aici să facă bani. Nu știm câți, deoarece nici Ministerul Finanțelor nu știe mai nimic despre aceste firme-fantomă conduse din Germania, dar înregistrate în Bulgaria, cu activitate suspectă pe teritoriul României. Recurg la orice tertip, pentru că știu că aici nu pățesc nimic, legea nefiind lege, iar angajații lor estici fiind doar dulăi obedienți. SPORT 2000 prin Sportdepot.ro este dovada faptului că acestea dezamăgesc rapid prin atitudine și metehne balcanice.

Sport 2000 Cifre 2021

***

Vă prezentăm mai jos și lista întrebărilor noastre spre sportdepot.ro, listă la care nu a catadicsit nimeni încă să ne răspundă. Dar…avem răbdare. Și revenim imediat ce avem explicațiile unui comerciant online care pare că își disprețuiește clienții.

În legătură cu cazul prezentat de un client al magazinului online sportdepot.ro, vă adresăm rugămintea de a ne răspunde următoarelor întrebări:

  1. Cum catalogați relația Dvs cu clienții care solicită retururi?
  2. Cum catalogați relația Dvs cu Fan Courier? La câte zile de la solicitarea Dvs există obligația contractuală a acestora de a prelua retururile? Vă considerați sabotați de Fan Courier? Aveți facturi restante de plată spre aceștia, lucru care ar explica indiferența lor?
  3. Sub ce legislație privind comerțul online funcționați? Română sau bulgară?
  4. De ce refuzați primirea coletelor de retur de la clienți trimise prin alți curieri naționali sau internaționali, atâta timp cât returul este pe cheltuiala clientului?
  5. Este adevărat că faceți returul sumelor doar la 14 zile de la primirea coletelor în Bulgaria, deși clientul le trimite de bună credință în România, la Giurgiu? Cum poate controla clientul acest lucru? Vi se pare constructiv față de clientela Dvs?
  6. Pare o vădită atitudine de a întârzia cu orice preț plata produselor returnate. Cum comentați?
  7. Ce se întâmplă cu banii blocați de client, bani pe care aveți libertatea să îi rulați inclusiv pe piețele interbancare săptămâni întregi până ajung din nou în posesia clientului de bună credință?

Vă mulțumim.

Echipa www.AFACERI.news

Economie. Nu vorbărie.

scroll to top