Tranzacțiile cu gaze în România se fac aproape doar pe piața spot; efectul: prețul a explodat
Prețul gazelor pe piața spot a Bursei Române de Mărfuri este cu 44% mai mare decât nivelul pieței de referință de la hub-ul TTF din Olanda, aceasta fiind cea mai mare diferență din toate timpurile între cei doi indicatori, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI). Explicația: din cauza incertitudinii de pe piața de gaze din România, tranzacțiile în prezent sunt realizate aproape exclusiv pe piața spot.
Mai mult, prețurile gazelor naturale pe piața spot din România ar putea să crească în continuare, având în vedere prognoza temperaturii aerului pentru următoarele 10 zile și lipsa unei decizii privind ce se va întâmpla după 1 aprilie 2025.
Explozia prețului la gaze nu afectează (deocamdată) consumatorii finali, dar lasă gaură în buget
Prețul gazelor din România pe piața spot – BRM a crescut cu 72% de la începutul anului până în prezent, față de o creștere de 15% la nivelul pieței TTF Olanda, arată analiza citată.
Dacă la începutul anului prețul spot al gazelor din România era mai mic cu 4% față de prețul de pe cea mai importantă bursă din Europa – TTF Olanda, în ziua de 10 februarie, prețul din România era cu 44% mai mare (prețul gazelor de pe piața spot din România era cu 25 euro mai mare decât cel din Europa).
Deși consumatorul casnic nu va achita un preț mai mare decât prețul plafonat la gaze de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, bugetul de stat va fi afectat, deoarece urmează să compenseze diferența între prețul plafonat și costurile furnizorilor cu achiziția acestor gaze, susțin analiștii de la AEI.
Potrivit Asociației, companiile care consumă peste 50.000 MWh/an vor fi foarte afectate, în condițiile în care au prețuri stabilite liber (nu au fost incluse în schema de plafonare) și acestea se bazează pe formulă legat de prețul spot.
”Această situație este cauzată de instabilitatea generată de ping-pongul liberalizării pieței de gaze, care a blocat piața, deoarece toată lumea așteaptă o decizie eminamente politică, fără a avea curajul să vândă sau să cumpere gaze decât pe termen scurt și foarte scurt. Astfel, la cea mai mică creștere a cererii cantităților de gaze naturale urmare a scăderii temperaturii exterioare, dar și a «raționalizării» extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare, «cererea aparentă» este mult mai mare decât «oferta de gaze care se dorește a fi disponibilizată», aspect care a aruncat prețurile în aer pe piața spot BRM”,
se arată în analiza AEI.
Asociația mai precizează că, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), în luna ianuarie și februarie 2025 nu a fost realizată nici o tranzacție pe Piața GasForward, au fost realizate pe Piața GasForward în Regim de Contraparte Centrală tranzacții de 1,5 milioane metri cubi în luna ianuarie 2025 și 1,2 milioane metri cubi în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.
Gazele tranzacționate pe piața spot BRM din România au fost în luna ianuarie 2025 de 18,6 milioane metri cubi și de 12,7 milioane metri cubi în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.