Închide

Trei cumpărători interesați de preluarea clubului Chelsea, după problemele lui Abramovici

Avatar
Chelsea

Foto: https://chelsea-football.news/

Timp de citire: 2 minute

În timp ce fostul patron al clubului Chelsea, Roman Abramovici, încearcă să salveze cât mai poate din activele pe care le-a deținut înainte de a fi plasat pe lista sancțiunilor internaținale, la Londra se joacă soarta iubitei echipe de fotbal. Un consorțiu de investitori condus de Todd Boeley, Josh Harris și familia Ricketts continuă lupta pentru Chelsea, după o primă selecție a ofertelor de cumpărare a clubului, relatează Bloomberg citând surse.

Dar, precizează agenția, cei trei nu sunt singurii competitori, deoarece Raine, banca care se ocupă de vânzarea clubului de fotbal, încă evaluează ofertele de preluare a acestuia. Iar Raine nu a numit încă niciun candidat iligibil, anunțând public doar ofertele respinse.

Din consorțiul omului de afaceri american Boeley (coproprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers) fac parte Jonathan Goldstein și elvețianul Hansjörg Wyss. Ricketts, proprietar al clubului de baseball Chicago Cubs, s-a asociat cu Ken Griffin, fondatorul fondului de investiții Citadel. Coproprietar al mai multor cluburi din SUA și cofondator al Apollo Global Management Inc., Harris și-a depus candidatura împreună cu fostul președinte al British Airways, Martin Broughton, și cu coproprietarul clubului NBA din Sacramento, Vivek Ranadive.

Ofertele sunt evaluate în funcție de un sistem complex de criterii. De asemenea, cumpărătorul clubului va trebui să aștepte aprobarea Ligii engleze de primă ligă (APL), care are un cuvânt decisiv de spus. Bloomberg amintește că, anterior, guvernul britanic ar dori ca clubul să fie vândut cât mai curând posibil.

Chelsea a fost deținut de omul de afaceri Roman Abramovici din 2003. La sfârșitul lunii februarie 2022, el și-a anunțat intenția de a transfera conducerea clubului către administratorii fondului Chelsea Charity Fund, iar pe 2 martie și-a anunțat intenția de a vinde echipa. În același timp, miliardarul a subliniat că toți banii strânși din vânzarea clubului, vor fi trimiși pentru a ajuta victimele ostilităților din Ucraina.

Pe 10 martie, guvernul britanic a impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, printre care se numără înghețarea activelor. Din acest motiv, vânzarea clubului a fost suspendată. Pe 12 martie, APL l-a suspendat pe miliardarul rus de la conducerea clubului. Iar Chelsea a primit o licență pentru a continua să funcționeze cu restricții, dintre care unele au fost revizuite între timp.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că va fi emisă o licență specială pentru vânzarea clubului Chelsea, în timp ce ministrul britanic pentru cultură, media și sport, Nadine Dorries, a declarat că măsurile au ca scop “să-l priveze pe Abramovici de posibilitatea de a beneficia de pe urma vânzării clubului”.

Abramovici a însărcinat Raine Bank să se ocupe de vânzare, iar acceptarea ofertelor din partea potențialilor cumpărători se va încheia pe 18 martie. Daily Mail a relatat că Abramovici a fost reticent în a vinde clubul investitorilor din Marea Britanie și SUA din cauza sancțiunilor impuse de țările împotriva Rusiei și a oamenilor de afaceri ruși, inclusiv a sa. Un grup media din Arabia Saudită s-a numărat printre acești candidați, dar oferta sa a fost respinsă, potrivit Goal.com.

scroll to top