Închide

Tupeu sau lobby? Când Europa caută soluții durabile, fermierii români țipă: Vrem glifosat!

Avatar
Glyphosate Detox

Glifosat, ierbicidul ce ajută fermierii, dar omoară oamenii. Foto: indusscroll.com

Timp de citire: 5 minute

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare contestă strategia europeană bazată pe durabilitate “Farm to Fork” (De la fermă la consumator). Fermierii români au o abordare de-a dreptul “autistă”, neținând cont de țintele stabilite de programul Green Deal. Alianța se ascunde după un limbaj sofisticat și solicită sprijin pentru găsirea unor soluţii rezonabile, bazate pe date ştiinţifice, pentru continuarea asigurării protecţiei fitosanitare a culturilor din România, în condiţiile în care “ţintele Green Deal impun fermierilor să scadă consumul de inputuri” (?!).

“Ţintele Green Deal transpuse în noua Politică Agricolă Comună prin strategiile ‘De la fermă la consumator’ şi Biodiversitatea impun fermierilor să-şi scadă consumul de inputuri şi să rămână competitivi, atât pe piaţa UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producătorii nu au aceleaşi constrângeri şi standarde precum cei europeni”, atrage atenţia Alianţa, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, condiţiile agropedologice şi climatice din ţara noastră, precum şi fărâmiţarea terenurilor agricole, dar şi slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizează infestarea masivă cu buruieni şi dăunători. Datele din cercetare indică o rată foarte ridicată de infestare cu buruieni în unele regiuni (circa 700 seminţe din specii diferite de buruieni/metru pătrat).

Fermierii Alianței pentru Agricultură, adevărați lobby-iști Bayer

Fermierii români par a fi adevărați lobby-iști Monsanto, ne scuzați, Bayer, că mai nou gigantul german a pus mâna pe compania americană care are active mii de procese în SUA, datorate, surpriză!, substanței ridicată în slăvi de fermierii români: criminalul glifosat. Organizațiile de mediu, dar și peste 125.000 de oameni au dat în judecată gigantul Monsanto, achiziționat între timp de Bayer, pentru îmbolnăvirea de cancer în urma utilizării puternicului ierbicid Roundup, atât voluntar, cât și involuntar, în preajma locuințelor lor.

Citiți opinia fermierilor Alianței și luați notițe de PR:

“Controlul buruienilor nu se poate face eficient fără erbicide sistemice totale, precum glifosatul. În România, glifosatul este utilizat în principal între culturi, fiind nu doar o soluţie sigură şi ieftină, ci, de fapt, singura soluţie care face posibilă aplicarea tehnologiilor de agricultură conservativă pe care le recomandă şi promovează Comisia UE în meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2 etc.), timpul de lucru şi a creşte performanţa economică. De aceea, la acest moment, la care soarta glifosatului se discută în Parlamentul European, considerăm că includerea amendamentului AM 806, aşa cum este formulat în prezent în raportul final, ar constitui o decizie politică fără o bază ştiinţifică, care riscă să submineze munca şi procesul riguros ale autorităţilor de reglementare şi ale EFSA, un proces bazat pe dovezi ştiinţifice competente şi independente, la care Parlamentul European însuşi a contribuit”, mai spun fermierii Bayer, pardon, Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Ce este glifosatul: miracol pentru fermieri sau cancer pentru oameni? Probabil ambele!

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, în numele membrilor săi, dar cu siguranță nicidecum în numele românilor, face apel, ce credeți, la raţiune şi speră ca, la sfârşitul procesului de reglementare, în sesiunea plenară, Parlamentul European să respingă amendamentul care se opune reautorizării substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022.

Ba mai mult, încercând să influențeze chiar dânșii decizia politică din România, printr-un comunicat de altfel comandat agenției Agrepres, Alianța face apel la eurodeputații români să nu ia… decizii politice.

“Facem apel, pe această cale, la eurodeputaţii români, la autorităţi şi la toţi ceilalţi factori implicaţi, de a nu interveni cu decizii politice contrare celor ştiinţifice. Fermierii din România, ca şi (sic!) cei din întreaga UE, au nevoie de glifosat, pentru a putea fi competitivi şi a progresa în direcţia adoptării pe scară largă a practicilor agricole durabile”, se mai precizează în incredibilul comunicat al acestei alianțe care se erijează în protectoarea fermierilor români. Fermieri care, este adevărat, de multe ori nu țin cont de sănătatea noastră, a tuturor, urmărind exclusiv maximizarea profiturilor pe orice căi.

Miliarde de la Bayer pentru a închide peste 125.000 de guri afectate de celebrul glifosat

De cât tupeu ai nevoie să vorbești despre durabilitate făcând lobby pentru o otravă cel puțin suspectă? Ca să vă faceți o idee despre amploarea influenței pe care o exercită corporațiile de pesticide, în iunie, compania Bayer a fost de acord să angajeze 9,6 miliarde de dolari pentru soluționarea celor 125.000 de creanțe existente asupra Roundup.

Bayer a moștenit erbicidul pe bază de glifosat Roundup, ca atare și litigiul, în urma unei achiziții de 63 miliarde de dolari a Monsanto în 2018.

Tot în 2018, într-o cauză judiciară din California, judecătorii au ordonat producătorului Roundup să plătească daune de 290 de milioane de dolari unui îngrijitor de terenuri, îmbolnăvit de limfom non-Hodgkin.

De altfel, la mijlocul lunii mai, un judecător federal a pus la îndoială o propunere de 2 miliarde de dolari a Bayer AG, care ar crea un cadru pentru rezolvarea dosarului prin care ierbicidul Roundup cauzează cancer, punând la îndoială planul cu o zi înainte de o audiere cheie.

Avocații gigantului Bayer, producătorul Roundup, sperau ca judecătorul de district Vince Chhabria din San Francisco să acorde aprobarea preliminară pentru a delimita clar clasa de oameni expuși Roundup ce ar putea să se îmbolnăvească în viitor. Acordul ar oferi examene medicale gratuite și o compensație de până la 200.000 USD dacă un membru al categoriei este diagnosticat cu limfom non-Hodgkin, o formă dură de cancer.

Între timp însă, fermierii români par a fi sufocați de buruieni și nu contenesc să-și declare sus și tare în fața Europei sprijinul pentru substanța care a îngenuncheat Monsanto și a pus-o la picioarele Bayer: “inofensivul” glifosat. O altă formă de distrugere a ceea ce a mai rămas din diversitatea unei Românii apreciate de vestici, dar distrusă de români.

Scurtă istorie a glifosatului

  • Glifosatul este un erbicid. Se aplică pe frunzele plantelor pentru a ucide atât plantele cu frunze late, cât și ierburile. Sarea de sodiu a glifosatului este utilizată pentru a regla creșterea plantelor și pentru a coace culturi specifice. Glifosatul a fost înregistrat pentru prima dată în SUA în 1974 și este unul dintre cele mai utilizate erbicide din Statele Unite. Oamenii îl aplică în agricultură și silvicultură, pe peluze și grădini și pentru buruieni în zonele industriale.
  • Există un pic de glifosat în corpul tuturor. Proprietățile de eliminare a buruienilor ale glifosatului au fost descoperite accidental la 20 de ani de la prima sintetizare a substanței chimice. Astăzi, este omniprezent în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății spune că provoacă cancer și studiile îl leagă de mult mai multe boli. Țările s-au luptat să interzică sau să restricționeze utilizarea acestuia din cauza presiunii din partea industriei și a grupurilor de fermieri. Dar o nouă mișcare pentru a interzice această substanță chimică, precum și pentru a găsi alternative, câștigă teren.
  • Studiile la animale și la om au fost evaluate de agențiile de reglementare din SUA, Canada, Japonia, Australia și Uniunea Europeană, precum și Reuniunea comună privind reziduurile de pesticide a Organizației Națiunilor Unite și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Comitetul oamenilor de știință care lucrează pentru Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a OMS raportează că glifosatul este cancerigen. 
scroll to top