Închide

Ucraina a obținut 270 mil. $ din vânzarea obligațiunilor de război, pentru a finanța armata

Avatar
Slava Ukraini

Sursa foto: Ministerul Apărării din Ucraina.

Timp de citire: 2 minute

Guvernul Ucrainei a emis, marți, obligațiuni de război și a declarat că a strâns aproximativ 8,14 miliarde de grivne ucrainene (270 de milioane de dolari), potrivit CNBC.

Ministerul de Finanțe al țării a declarat, într-un tweet, că obligațiunile vor avea un randament de 11%, cu o durată de un an.

„Veniturile din obligațiuni vor fi folosite pentru a satisface nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei și pentru asigurarea neîntreruptă a nevoilor financiare ale statului în timpul războiului”, a scris ministerul, pe Twitter, cu o zi mai devreme.

Site-ul său este în prezent oprit.

Valoarea nominală per obligațiune este de 1.000 grivne (33 USD).

Guvernul a scos și obligațiuni cu o durată de două luni și un randament de 10%. Acestea au strâns încă 7 milioane de dolari.

Vânzarea de obligațiuni a fost efectuată prin dealeri, inclusiv Citigroup, Raiffeisen Bank din Austria și OTP Bank Nyrt cu sediul la Budapesta, a raportat Wall Street Journal, citând un apel între un oficial ucrainean și investitori.

CNBC a contactat băncile pentru comentarii.

Forțele armate ale Ucrainei au ținut piept în mare parte trupele rusesti, de când a început invazia săptămâna trecută. Țara mai mică a apărat până acum și a păstrat controlul asupra orașelor cheie, încetinind în același timp avansul Rusiei spre capitala Kiev.

Deși rezistența Ucrainei i-a surprins pe analiști, mulți încă se așteaptă ca Rusia să prevaleze, având în vedere resursele militare vaste ale Moscovei. În 2020, cheltuielile militare ale Ucrainei au totalizat 5,92 miliarde dolari, o fracțiune din cele 61,71 miliarde dolari cheltuite ale Rusiei, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Ucraina a încercat să strângă fonduri prin mai multe căi, pe măsură ce luptele continuă și un convoi rusesc se îndreaptă spre Kiev.

Contul oficial de Twitter al guvernului ucrainean a postat sâmbătă adrese pentru două portofele cripto, unul acceptând doar bitcoin, iar celălalt primind ether și tether, un simbol care urmărește valoarea dolarului american.

Începând de duminică, aceste portofele au atras criptografii în valoare de 10,2 milioane de dolari, potrivit cercetărilor companiei de analiză blockchain Elliptic. Acestea se adaugă milioanelor în monedă digitală donate organizațiilor neguvernamentale care sprijină armata ucraineană.

scroll to top