Închide

UE acordă băncilor 18 luni pentru a reduce dependența excesivă de casele de compensații din UK

Avatar
eu, united kingdom, 2016

Fotografie de Elionas2 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Băncile şi alţi participanţi pe pieţele financiare din Uniunea Europeană vor avea termen până la mijlocul lui 2022 pentru a-şi reduce dependenţa “excesivă” de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.

Regatul Unit, care găzduieşte în Londra cel mai mare hub financiar din Europa, a ieşit din UE în ianuarie, iar accesul neîngrădit la blocul comunitar se încheie în decembrie.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a anunţat că a aprobat o propunere prin care li se permite caselor de compensație sau “contrapărţilor centrale (CCP) din Marea Britanie să continue să-şi servească clienţii din UE timp de 18 luni din ianuarie 2021.

“Această limită de timp are o motivaţie raţională practică deoarece dă participanţilor de pe piaţa UE timpul de care au nevoie pentru a-şi reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-şi dezvolte capacităţile pe segmentul de clearing”,

a explicat Dombrovskis.

Autorităţile de la Bruxelles şi BCE insistă ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-şi impună şi politica în domeniul caselor de clearing, o poziţie pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influenţa sectorului financiar londonez.

“Astfel, industria financiară este încurajată puternic să lucreze la dezvoltarea strategiilor prin care îşi vor reduce dependenţa de casele de compensație cu sediul în Marea Britanie, strategii care sunt de importanţă sistemică pentru UE”,

a declarat oficialul european.

scroll to top