UE: Anularea sancțiunilor împotriva oligarhilor nu reprezintă un regres strategic


Autor:    -  
putin, the president of russia, politics
Fotografie de Victoria_Art pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Sancțiunile UE împotriva oligarhilor ruși, menite să exercite presiuni asupra lui Vladmir Putin, se confruntă cu o serie de probleme juridice, dar nu reprezintă un regres strategic, potrivit Euronews.

Instanțele europene au anulat în repetate rânduri interdicțiile de călătorie și înghețarea activelor impuse celor considerați ca făcând parte din cercul intim al lui Putin – cel mai recent în cazul bancherilor Mihail Fridman și Petr Aven.

Dar acest lucru ar putea fi normal, în timp ce blocul se luptă să impună măsuri record ca represalii economice pentru războiul din Ucraina, au declarat experții.

Consiliul UE, care grupează statele membre, afirmă că a impus restricții legate de Ucraina pentru aproximativ 1 706 persoane și 419 entități – ceea ce eclipsează celelalte regimuri de sancțiuni ale blocului.

Printre cei vizați se numără președintele Putin, oficialii săi și instituțiile media despre care UE spune că răspândesc dezinformarea Kremlinului – dar și o serie de oameni de afaceri bogați despre care se spune că susțin războiul.

În urmă cu două săptămâni, Tribunalul UE a anulat o decizie de profil înalt a UE, afirmând că nu există suficiente dovezi că foștii magnați Alfa Bank Aven și Fridman au ajutat factorii de decizie ruși sau au subminat Ucraina.

Dar aceste hotărâri nu subminează regimul de sancțiuni în ansamblul său, a declarat pentru Euronews purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică externă, Peter Stano.

„Hotărârile pronunțate de instanțele UE se referă la cerințele legale în legătură cu desemnări specifice, și nu la politica de sancțiuni a UE în general”, a declarat Stano într-o declarație trimisă prin e-mail.

UE a câștigat o serie de procese de profil înalt, inclusiv împotriva fostului proprietar al clubului Chelsea FC, Roman Abramovici, și a magnatului din industria chimică Dmitri Mazepin. (Fiul său, pilotul de Formula 1 Nikita Mazepin, a câștigat procesul, deoarece judecătorii au declarat că simplele legături de familie nu sunt un motiv suficient pentru o înghețare financiară).

Dar chiar și atunci când sunt nefavorabile Bruxelles-ului, deciziile juridice nu reprezintă sfârșitul poveștii.

Hotărârea poate fi în continuare atacată la înalta Curte de Justiție – deși Stano a declarat că membrii UE încă analizează dacă să facă acest lucru în cazul lui Fridman și Aven.

Sancțiunile sunt limitate în timp și sunt reînnoite frecvent: judecătorii înlătură adesea o decizie de sancționare, pentru ca apoi să fie înlocuită cu o altă listă, sperăm că mai solidă.

Prin urmare, măsurile restrictive împotriva lui Aven și Fridman rămân în vigoare în ciuda hotărârii din aprilie, a declarat Stano – deoarece desemnările au fost reînnoite în martie.

Sancțiunile sunt o măsură extremă, care necesită o sarcină mare a probei – și este de așteptat să fie contestate cu succes în instanță, a declarat un expert pentru Euronews.

„Nu poți pur și simplu să incluzi pe listă persoane pe baza faptului că sunt oameni de afaceri influenți”, a declarat Clara Portela, profesor de științe politice la Universitatea din Valencia, într-un interviu. „Trebuie să demonstrezi că au sprijinit efortul de război sau că sunt asociați apropiați ai lui Putin”.

Acest lucru s-a dovedit a fi dificil în contextul grabei extraordinare de a impune sancțiuni în urma invaziei din 2022 și pentru că dovezile provenite din informații secrete nu pot fi împărtășite judecătorilor.

„În cazul specific al Rusiei, multe persoane au fost enumerate foarte repede”, a declarat Portela. „Producerea unui pachet de dovezi pentru sute de persoane nu este ceva ce UE are capacitatea de a face”.

În alte cazuri, cum ar fi cel al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, Consiliul s-a bazat pe instrumente noi, concepute pentru a opri deturnarea fondurilor de stat.

Deși instanța a anulat măsurile de sancționare în decembrie anul trecut, politologul a declarat că există încă „o mulțime de criterii” pentru a-l repune pe lista pe Ianukovici, care a fost înlăturat după ce a căutat legături mai strânse cu Putin și care acum trăiește în Rusia, folosind mijloace mai convenționale.

Recentele hotărâri judecătorești „nu reprezintă neapărat un regres important”, a adăugat Portela – și nu reprezintă nimic nou, chiar dacă acum li se acordă mai multă atenție.

De ce impune UE sancțiuni împotriva oligarhilor?

Sancțiunile împotriva celor bogați sunt menite să exercite o presiune indirectă asupra autocraților, convingând elitele că le-ar fi mai bine dacă la conducere s-ar afla altcineva.

Abordarea a fost deja observată în Primăvara Arabă și, într-o anumită măsură, în tentativa – eșuată – de revoltă împotriva lui Putin a lui Evgheni Prigojin, din cadrul Wagner Group, a declarat Portela.

Dar sancțiunile UE îi forțează, de asemenea, pe oligarhi să aleagă între Occident și Rusia – caz în care fie își pierd influența asupra lui Putin, fie devin și mai complet dependenți și loiali acestuia, a adăugat ea.

În plus, Kremlinul ar putea avea și propriile mijloace de influență – mai puțin birocratice, dar mai eficiente decât cele ale UE.

În martie 2022, consiliul de administrație al companiei private Lukoil a cerut să se pună capăt conflictului din Ucraina.

Vitaly Robertus, găsit spânzurat în biroul său luna trecută, se pare că este al patrulea dintre directorii companiei petroliere care moare de atunci; fostul său președinte Ravil Maganov a căzut de la fereastra unui spital.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!