UE discută despre un nou mecanism de împrumut comun pt. apărare de circa 150 de miliarde de euro


Autor:    -  
euro, stack, money
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

România consideră că, în momentul de față, umbrela de securitate asigurată de NATO este suficientă. Președintele interimar, Ilie Bolojan, a explicat ieri că orice decizie care consolidează flancul estic, în actualul context internațional, este binevenită. El a făcut aceste declarații pe fondul discuțiilor care au loc la nivel european privind apărarea continentului și înainte de Consiliul European de săptămâna viitoare, potrivit TVR Info.

Polonia a cerut prin președintele Duda Statelor Unite să instaleze arme nucleare pe teritoriul țării, ca un mijloc de descurajare a unei potențiale agresiuni ruse. Întrebat dacă este cazul ca și România să facă un gest similar, președintele Ilie Bolojan a explicat că ceea ce avem în momentul de faţă, prezenţă militară, planuri de apărare NATO, sunt suficiente.

Ilie Bolojan, președintele interimar al României:

„Faptul că avem umbrela NATO deasupra noastră, că avem bazele militare ale aliaților americani și europeni în țara noastră – sunt condiții care ne asigură o protecție și o pace în România”.

Uniunea Europeană accelerează planurile de reînarmare și discută zilele acestea despre un nou mecanism de împrumut comun pentru apărare, similar PNRR, de aproximativ 150 de miliarde de euro.

Ilie Bolojan, președintele interimar al României:

„Aici, lucrurile urmează să fie tranșate în perioada următoare. Anticipez că ar putea fi două categorii de fonduri: cele care sunt gestionate de fiecare țară în parte, pentru a-și întări structura de apărare, pentru proiecte care țin de buna funcționare a armatei, și a doua componentă, cele care trebuie gestionate integrat, care înseamnă capabilități de tip european, de tip mare, unde se vor lua decizii în perioada următoare vizavi de modul de abordare. Este vorba de tehnologii complicate, asigurate până acum în principal de SUA”.

Statele Unite dau de înțeles că se vor implica din ce în ce mai puțin în securitatea Europei, Donald Trump invocând pe de o parte distanța, pe de altă parte, costurile ridicate care implică prezența americană pe continentul nostru. Totuși, joi seară, în timpul conferinței de presă din Biroul Oval prilejuită de vizita secretarului general NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, Donald Trump a dat asigurări că Putin nu va ataca nici un stat aliat.

Donald Trump, președintele SUA:

„O să ne asigurăm că asta nu se va întâmpla. Nu se va întâmpla, dar o să ne asigurăm că nu se întâmplă”.

UE intenționează să lanseze un proiect masiv de consolidare a industriei sale de apărare, menit să descurajeze Rusia și să sprijine Ucraina, în timp ce SUA se retrage de la continent, potrivit unui proiect al așa-numitei Cărți albe privind apărarea. Elementele esențiale ale noii politici ale UE includ favorizarea producției de arme în cadrul blocului comunitar și a

„companiilor din țări terțe care au aceleași opinii”,

încurajarea achizițiilor comune de arme, facilitarea finanțării proiectelor de apărare, concentrarea asupra domeniilor cheie în care blocul are un deficit de capacitate, cum ar fi apărarea aeriană și mobilitatea militară, și reducerea birocrației în investițiile în apărare.

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!