UE investește 350 de milioane de euro în prima super-fabrică de baterii
Banca Europeană de Investiții a acordat un împrumut de 350 de milioane de euro unei companii suedeze care speră să obțină o parte semnificativă din piața globală a bateriilor prin construirea celor mai verzi surse de energie disponibile, scrie Euractiv.
Northvolt își construiește în prezent o super-fabrică în nordul Suediei, unde compania intenționează să utilizeze 100% energie regenerabilă și materii prime provenite din zonă pentru a produce celule de baterii litiu-ion, predominant pentru utilizarea în vehicule electrice.
“Cred că sprijinul BEI pentru finanțarea Northvolt a fost un exemplu de manual despre modul în care experiența noastră financiară și tehnică poate ajuta investitorii privați în proiecte vizionare”, a declarat vicepreședintele băncii, Andrew McDowell.
Banca este un mare fan al proiectelor de baterii și în luna mai, McDowell a spus că finanțarea BEI va atinge un miliard de euro în acest an. Dacă toate investițiile se vor realiza, capacitatea de producție a Europei va fi mai mult decât dublă.
Conform planurilor Northvolt, fabrica va avea o capacitate inițială de producție anuală de 16 GWh, care va fi crescută până la 40 GWh. Pentru comparație, China, principalul producător mondial ca volum, a atins 230 GWh în 2019.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, cel ce supraveghează Alianța pentru baterii a blocului, a declarat că UE este pe cale de a demonstra că este „lider global” în sector, datorită colaborării strânse între instituția sa și BEI.
“Sprijinind acest proiect de ultimă generație, confirmăm, de asemenea, hotărârea noastră de a stimula rezistența și autonomia strategică a Europei în industriile și tehnologiile cheie”, a declarat oficialul slovac, citând că firma vrea să atingă „o amprentă minimă de carbon”.
Northvolt își construiește repede reputația de companie reprezentativă a UE pentru bateriile produse în regiune, deși nu are încă o linie de asamblare complet funcțională. La jumătatea lunii iulie, BMW a semnat un acord de furnizare de 2 miliarde de euro, în timp ce Volkswagen a fost de acord să finanțeze o fabrică din nordul Germaniei.
Reglementarea bateriilor încă mai trebuie ajustată, însă, mai târziu în acest an, factorii de decizie ai blocului urmează să lanseze o revizuire a normelor care reglementează standardele de construcție și reciclare a pachetelor de alimentare.