UE: Există temei legal pentru folosirea la reconstrucția Ucrainei a activelor confiscate de la ruși

, ,
Autor:    -  
ukraine, flag, little boy
Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Serviciul Juridic al Consiliului European a transmis statelor membre UE că blocul comunitar deține autoritatea legală de a mobiliza temporar cel puțin 33,8 miliarde de euro din activele confiscate ale băncii centrale ruse, în scopul de a contribui la plata reconstrucției Ucrainei, potrivit unor surse familiare cu chestiunea, citate de Bloomberg.

Serviciul Juridic al Consiliului le-a transmis diplomaților din statele membre că un astfel de plan este fezabil din punct de vedere juridic, atâta timp cât activele nu sunt efectiv expropriate și sunt îndeplinite anumite condiții. Lista condițiilor cuprinde:

  • stabilirea unui termen limită până la care activele pot fi utilizate,
  • utilizarea, cu precădere, a activelor lichide și
  • stabilirea clară a faptului că atât suma principalului, cât și dobânda, vor fi returnate Rusiei, într-un anumit orizont de timp.

Uniunea Europeană a analizat diferite opțiuni de utilizare a activelor rusești înghețate în urma invadării Ucrainei de către Moscova, dar demersul a stârnit numeroase controverse juridice și politice, iar discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient.

Oficialii UE și unele state membre s-au arătat îngrijorați de temeiurile legale care ar sta la baza unei astfel de decizii, precum și de precedentul care ar putea fi creat astfel, în special în cazul utilizării activelor înghețate ale băncii centrale ruse.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar vrea ca Rusia să plătească pentru distrugerile cauzate de invadarea Ucrainei

”… cu fondurile înghețate ale oligarhilor și cu activele băncii sale centrale”.

Oficialii Grupului celor Șapte (G-7) și cei ai Uniunii Europene au declarat anterior că nu ar putea exista temeiuri legale, clare și irefutabile, pentru confiscarea efectivă a activelor băncilor rusești și redirecționarea lor către reconstrucția Ucrainei.

În schimb, ca prim pas, UE ia în considerare punerea în comun a activelor la nivel european sau internațional, pentru a genera profituri care ar putea fi utilizate pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei – un demers gigantic și, deocamdată, îndepărtat, estimat de Banca Mondială la cel puțin 350 de miliarde de dolari.

În timp ce unii avocați ai Uniunii văd o cale de urmat din punct de vedere juridic, Comisia Europeană se arată mai precaută cu privire la fezabilitatea legală a utilizării activelor înghețate, subliniind și complexitatea uriașă a efortului juridic și politic al unui asemenea demers, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Totodată, oficialii europeni apreciază și că orice plan ar trebui realizat în cooperare cu statele din G-7.

De asemenea, Comisia a mai atras atenția că ar fi dificil să se ia o decizie până când nu va fi mai clară situația cu privire la volumul activelor care ar putea fi utilizate, iar primul pas ar fi localizarea acestora.

Unele estimări sugerează că activele băncii centrale ruse înghețate în străinătate se ridică la 300 de miliarde de dolari. Oficialii UE estimează că aproximativ 33,8 miliarde de euro se află în depozite din UE, deși cifrele sunt încă în curs de evaluare.

Gestionarea activelor rusești ar veni cu unele complicații și riscuri importante.

În timpul unei discuții de miercuri cu ambasadorii UE, avocații europeni au explicat că, dacă gestionarea activelor rusești confiscate s-ar solda, în final, cu pierderi de capital, atunci compensația ar trebui să fie asigurată prin bugetul UE sau de către statele membre.

Unele state membre cu poziții ferme împotriva politicilor Moscovei continuă să facă presiuni pentru ca aliații lor să treacă la sechestrarea activelor rusești și, în paralel, insistă pentru tragerea Moscovei la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina în cadrul unui tribunal special alcătuit în acest scop, mai susțin sursele citate.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!