Închide

UE limitează ce aplicații preinstalează Apple și Google pe smartphone

Avatar
Apps 1170x658

Foto: Playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

UE elaborează noi reguli menite să reducă puterea marilor platforme americane precum Amazon, Google, Facebook și Apple, pentru a limita modul în care aceste companii își folosesc puterea existentă pentru a-și favoriza propriile servicii.

Google, Facebook, Amazon, Apple și alți giganți tehnologici din SUA nu își vor mai putea favoriza serviciile, în urma noului proiect de reglementări ale UE, care vizează restrângerea puterii lor omniprezente, notează Playtech.

Proiectul de reguli, cunoscut sub numele de Digital Services Act, vizează stabilirea regulilor de bază pentru schimbul de date și modul în care funcționează piețele digitale. Se așteaptă ca acestea să intre în vigoare până la sfârșitul anului. Comisia Europeană adoptă o linie dură împotriva giganților tehnologici americani, lucru provocat parțial de cazurile antitrust fără potențial de rezolvare pentru a oferi soluții concurenței, potrivit Euronews.

Situația digitală a devenit urgentă acum când mii de companii din UE au devenit dependente de giganții tehnologici pentru prosperitatea afacerii lor în timpul pandemiei de coronavirus.

Gatekeeperilor, adică acele mari companii cu putere de blocaj sau statut strategic pe piață – printre care putem să regăsim foarte ușor Amazon, Apple, Google și Facebook – nu li se va permite să folosească datele colectate pe platformele lor pentru a viza utilizatorii, cu excepția cazului în care aceste date sunt partajate cu rivalii. O altă clauză ar interzice giganților tehnologici să blocheze rivalii care își oferă produsele clienților din afara platformei sau serviciilor lor, o mișcare care ar afecta Apple și Google cu regulile și plățile restrictive ale magazinului lor de aplicații.

Viitoarele reglementări ar presupune, de asemenea, că gatekeeperii ar fi supuși unor audituri anuale ale valorilor lor de publicitate și ale practicilor de raportare. Regulile apar în timp ce Apple și Google se luptă cu dezvoltatorii cu privire la modul în care își operează magazinele de aplicații, ambele reprezentând piețe uriașe pentru companii terțe.

scroll to top