Închide

ULTIMA ORĂ: Aderarea la Schengen nu va intra la vot în Consiliul JAI de luni. Totuși, este și o veste (semi-)bună

Avatar
Schengen Internal Border Controls

Foto: Schengenvisa.eu

Timp de citire: < 1 minut

În reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) a Uniunii Europene, care va avea loc luni, pe 4 decembrie, nu se va supune la vot aderarea României și Bulgariei la zona Schengen, deși subiectul se va afla pe ordinea de zi a reuniunii, potrivit unor surse politice citate de News.ro. Totuși, intenția decidenților europene este să convoace un nou Consiliu JAI Extraordinar până la sfârşitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a ţării noastre, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.

Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sánchez, Spania deţinând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în această perioadă.

Astfel, la Consiliul JAI din 4 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen fără să se supună la vot acest lucru, în condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern.

Un Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României şi Bulgariei, dar în etape, mai întâi prin transportul aerian, începând din luna martie 2024, apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua.

Potrivit surselor, nu se pune problema decuplării de Bulgaria, în acest context.

scroll to top