Închide

ULTIMA ORĂ: Creditele în euro continuă să se scumpească. BCE crește, din nou, dobânzile

Avatar
man, face, make a phone call

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE cu 50 de puncte de bază (0,50 puncte procentuale). În consecință, rata cheie a dobânzii, facilitatea de credit și cea de depozit vor fi majorate la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%, cu efect de la 22 martie 2023, potrivit unui comunicat al instituției.

Decizia fusese așteptată de majoritatea analiștilor din piață, însă incertitudinile din ultimele zile, dominate de tulburările majore de pe piețele de capital, ca urmare a falimentelor Silicon Valley Bank și Signature Bank – în SUA – și a problemelor sistemice ale Credit Suisse – pe piețele europene – puneau sub semnul întrebării iminența acestei decizii.

Astfel, unii analiști nu excludeau o creștere mai modestă a dobânzii tocmai din cauza panicii din ultima perioadă din piața bancară europeană, dar reprezentanții BCE și-au reînnoit angajamentul de a continua procesul de ”creștere semnificativă a ratelor dobânzilor într-un ritm constant”. Asta cu atât mai mult cu cât acțiunile Credit Suisse și cele ale altor bănci europene au recuperat joi o parte din pierderile din zilele anterioare, după ce banca elvețiană a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni de la banca centrală a țării.

Potrivit estimărilor luate în calcul de decidenții din cadrul BCE, inflația va mai rămâne ”prea ridicată și pentru prea mult timp”, ceea ce face ca decizia Consiliului Guvernatorilor să fie majorarea celor trei rate ale dobânzilor cheie ale BCE cu 50 de puncte de bază, în conformitate cu hotărârea BCE de a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta de 2%, pe termen mediu.

”Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări a deciziilor Consiliului Guvernatorilor privind ratele de politică monetară pe baza datelor concrete. Deciziile vor fi determinate de evaluarea de către Consiliu a perspectivelor inflației, în lumina datelor economice și financiare primite, a dinamicii inflației subiacente și a puterii de transmisie a politicii monetare. Consiliul Guvernatorilor monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și este pregătit să răspundă, dacă este necesar, pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro”, se arată în comunicatul citat.

BCE ține să dea asigurări că

”… sectorul bancar din zona euro este rezilient, cu poziții puternice de capital și fără probleme de lichiditate. În orice caz, setul de instrumente politice aflate la îndemâna BCE este complet operațional pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă va fi necesar, precum și pentru a menține buna transmitere a politicii monetare.”

Noile proiecții macroeconomice ale personalului BCE au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de apariția recentă a tensiunilor pe piețele financiare, arată instituția centrală a zonei euro. Ca atare, aceste noi tensiuni implică o incertitudine suplimentară în ceea ce privește evaluările de bază privind inflația și evoluția creșterii economice.

Înainte de aceste ultime evoluții, traiectoria de referință pentru inflația de ansamblu a fost deja revizuită în jos, în principal din cauza unei contribuții mai mici a prețurilor la energie decât se aștepta anterior.

Ca atare, BCE apreciază că inflația va fi, în medie, de 5,3% în 2023, 2,9% în 2024 și 2,1% în 2025.

În același timp, presiunile subiacente ale prețurilor rămân puternice.

Inflația, excluzând energia și alimentele, a continuat să crească în februarie, iar BCE se așteaptă ca aceasta să ajungă în medie la 4,6% în 2023, valoare superioară cele prevăzute în proiecțiile din decembrie.

Ulterior, se preconizează că acesta va scădea la 2,5% în 2024 și la 2,2% în 2025, pe măsură ce presiunile ascendente generate de șocurile anterioare ale ofertei și redeschiderea economiei se estompează, iar înăsprirea politicii monetare va aduce cu sine o atenuare suplimentară a cererii.

Previziunile de referință pentru creșterea economică din zona euro în 2023 au fost revizuite până la o medie de 1,0% ca urmare atât a scăderii prețurilor la energie, cât și a rezilienței deosebite a economiei la mediul internațional dificil. BCE se așteaptă apoi la creșteri de până la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, economia fiind susținută de o piață a muncii robustă, de îmbunătățirea încrederii consumatorilor și de redresarea veniturilor reale ale acestora.

De remarcat că accelerarea creșterii în 2024 și 2025 este mai slabă decât fusese prognozat în decembrie, tocmai din cauza înăspririi politicii monetare a BCE.

scroll to top