Ultra-bogații din Marea Britanie simt impactul creşterii impozitelor incluse în bugetul laburist
Bogaţii Marii Britanii se simt afectaţi în urma unei serii de majorări de taxe vizate în bugetul guvernului laburist, care, spun ei, nu a ţinut cont de avertismentele privind un exod al bogăţiei şi al investiţiilor, transmite CNBC.
Ministrul de Finanţe al Regatului Unit, Rachel Reeves, a confirmat săptămâna trecută că controversatul regim non-dom al Marii Britanii pentru străinii bogaţi va fi abolit din aprilie 2025 şi că toţi rezidenţii pe termen lung vor fi supuşi impozitului pe moştenire (IHT) asupra activelor lor din întreaga lume, inclusiv pe cele deţinute în trusturi.
Decizia a făcut parte din măsurile mai ample care vizează eşaloanele superioare, directorii fondurilor de capital privat, şcolile private, casele secundare şi avioanele private, toate confruntate cu noi taxe.
Reeves a spus că bugetul ei de 40 de miliarde de lire sterline care include majorarea taxelor este necesar pentru a astupa o gaură neagră în finanţele ţării, pentru a stimula creşterea economică şi pentru a reduce presiunea asupra ”oamenilor care lucrează”.
Dar mulţi oameni bogaţi spun că au devenit acum ţinte şi îşi respectă angajamentele anterioare de a părăsi Regatul Unit – luându-şi investiţiile cu ei.
”Veţi vedea o mare mişcare de oameni din City of London şi din grupul Times Rich List. Cred că ar putea pleca în masă”,
a declarat David Lesperance, fondator şi director la firma internaţională de consultanţă fiscală şi de imigrare Lesperance and Associates, pentru CNBC, prin intermediul unui apel video.
În primele două zile de la anunţul lui Reeves, Lesperance a spus că a primit solicitări de la şapte clienţi pentru a declanşa strategia lor de ieşire din Regatul Unit şi alte trei noi întrebări de la contribuabilii bogaţi din Regatul Unit care doresc să plece înainte de aprilie.
Acest lucru se adaugă la măsurile preventive luate de clienţi înaintea şi în urma câştigării alegerilor de către laburişti în 4 iulie, a spus el.
Non-domii se confruntă cu un impact fiscal major
Regimul non-dom al Regatului Unit este o regulă fiscală veche de 200 de ani, care permite persoanelor care locuiesc în Regatul Unit, dar care au domiciliul în altă parte, să evite plata impozitului pe venit şi câştiguri de capital realizate în străinătate timp de până la 15 ani.
În 2023, se estimează că 74.000 de persoane se bucurau de acest statut, în creştere faţă de 68.900 în anul precedent.
Poziţionându-şi planurile în interesul ”echităţii”, Reeves a declarat miercuri că înlătură ”conceptul învechit de domiciliu” şi îl înlocuieşte cu o nouă schemă de rezidenţă ”competitivă la nivel internaţional”.
În conformitate cu noile reguli, în vigoare din aprilie 2025, oricine este rezident fiscal în Regatul Unit de mai mult de patru ani va fi supus impozitului din Regatul Unit asupra veniturilor şi câştigurilor din străinătate.
Noii sosiţi în Regatul Unit vor primi scutiri de impozite de 100% în Regatul Unit în primii patru ani, atâta timp cât au fost nerezidenti în ultimii 10 ani.