Închide

Un an de la ”secunda de aur” a pieței crypto: prăbușirea FTX a bătut încă un cui în sicriu

Avatar
Bitcoin wallet 4K 3D-rendered illustration. Found more like this in 10 different crypto currencies in our DrawKit collection.

Fotografie de DrawKit Illustrations pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Preţurile criptomonedelor au atins nivelurile maxime chiar în urmă cu un an, iar investitorii au pierdut între timp peste 2.000 de miliarde de dolari, sectorul fiind afectat de probleme macroeconomice, forţe din piaţă şi scandaluri, scriu americanii de la CNBC, citați de News.ro.

În urmă cu un an, în această săptămână, investitorii descriau bitcoin ca viitorul banilor şi ethereum drept cel mai important instrument de dezvoltare din lume.

Jetoanele nefungibile (NFT) explodau, Coinbase se tranzacţiona la un record, iar echipa Miami Heat din NBA era tocmai în primul său sezon complet în redenumita arenă FTX Arena.

După cum se dovedeşte, aceasta a fost perioada de vârf a criptomonedelor. În cele 12 luni de când bitcoin a depăşit 68.000 de dolari pe unitate, cele mai valoroase două monede digitale şi-au pierdut trei sferturi din valoare, prăbuşindu-se alături de cele mai riscante acţiuni tehnologice.

Industria, odinioară evaluată la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, se află acum la aproximativ 900 de miliarde de dolari.

În loc să acţioneze ca o acoperire împotriva inflaţiei, care este aproape de maximul din ultimii 40 de ani, bitcoin s-a dovedit a fi un alt activ speculativ care se ridică atunci când susţinătorii sunt în spatele ei şi se prăbuşeşte atunci când entuziasmul se topeşte şi investitorii se sperie.

Şi cele 135 de milioane de dolari pe care FTX le-a cheltuit anul trecut pentru o afacere pe 19 ani cu Heat?

Platforma de criptomonede FTX este pe cale să ajungă în cărţile de istorie alături de o altă marcă care avea odată sigla pe o facilitate sportivă: Enron. Într-o clipită, săptămâna aceasta, FTX s-a scufundat de la o evaluare de 32 de miliarde de dolari până la faliment, pe măsură ce lichiditatea s-a epuizat, clienţii au cerut retrageri şi bursa rivală Binance a renunţat la acordul neobligatoriu de a cumpăra compania.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a recunoscut joi că ”a dat greş”. Vineri, a demisionat din funcţia de CEO.

”Privind acum în urmă, entuziasmul şi preţurile activelor o luaseră mult înainte şi se tranzacţionau cu mult peste orice valoare fundamentală”, a declarat Katie Talati, director de cercetare la Arca, o firmă de investiţii concentrată pe active digitale.

scroll to top