Un mariaj de multe miliarde de dolari: Patronii Formulei 1 au cumpărat MotoGP cu peste 4 mld. de euro
Compania americană Liberty Media, care patronează Campionatul Mondial de Formula 1 încă din 2016, va prelua compania Dorna Sports, care deține Campionatul Mondial de motociclism viteză MotoGP din 1992 și controlează și seriile WorldSBK (superbike) și MotoE World Cup (motociclete electrice), într-o tranzacție evaluată la 4,2 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Dorna Sports, citat de Reuters și Motosport.com.
În urma tranzacției, Liberty Media va achiziționa 86% din MotoGP, în timp ce conducerea executivă a MotoGP va păstra aproximativ 14% din capitalul propriu al companiei.
Șeful companiei Dorna, Carmelo Ezpeleta, s-a declarat ”încântat de ceea ce va aduce această tranzacție nu doar pentru companie în sine, ci, mai ales, pentru fanii și paddock-ul MotoGP”.
Greg Maffei, preşedintele şi CEO-ul Liberty Media, a spus, la rândul său:
”Suntem încântați să ne extindem portofoliul de active din domeniul sportului și al divertismentului prin achiziția MotoGP. MotoGP este o competiție globală, cu o bază de suporteri loiali și entuziaști, cu curse captivante și cu un profil financiar extrem de atrăgător în ceea ce privește generarea de venituri. Carmelo și echipa sa de management au construit un eveniment sportiv de excepție, pe care îl putem extinde la un public global mai larg. Din punctul de vedere al business-ului, MotoGP are avantaje extraordinare și intenționăm să dezvoltăm sportul pentru fanii MotoGP, pentru echipe, precum și pentru partenerii comerciali și acționarii noștri.”
Achiziția este de așteptat să fie finalizată până la sfârșitul anului curent, după primirea de avize și aprobări din partea autorităților din domeniul concurenței și al investițiilor străine, în diferite jurisdicţii.
Confirmarea tranzacție a întârziat mai mult decât și-ar fi dorit ambele părți, având în vedere acestea căzuseră de acord de ceva timp asupra condițiilor. De altfel, planul inițial era ca tranzacția să fie anunțată chiar etapei inaugurale a sezonului 2024 a MotoGP, la începutul lunii martie.
O posibilă intervenție a autorității care reglementează concurența în cadrul Comisiei Europene pare să fi fost motivul acestei amânări, cerută de partea americană.
Rămâne de văzut cum va reacționa Comisia Europeană, de îndată ce va începe analiza cazului.
Există și un precedent care a stârnit îngrijorări din acest punct de vedere.
În 2006, fondul de capital CVC își propunea să controleze atât F1, cât și MotoGP, dar autoritățile europene antitrust au obligat fondul înregistrat în Luxemburg să își vândă participațiile în MotoGP pentru a putea finaliza achiziția F1. La acea dată, Comisia Europeană socotea că deținerea ambelor competiții de către o singură companie încalcă reglementările privind concurența în cadrul Uniunii Europene.
În 2022, ultimul an pentru care rezultatele financiare sunt disponibile public, compania Dorna Sports a generat o cifră de afaceri de 474,8 milioane de euro, cu 33% mai mult decât anul precedent (2021), cu pierderi de 7,8 milioane de euro, ca urmare a efectelor reziduale ale pandemiei.