Închide

Ungaria intenționează să schimbe legea băncii centrale, pentru a atenua impactul bugetar al finanţării acesteia

Avatar
dollar bill, forint, hungary

Fotografie de 2211438 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul Ungariei va avea la dispoziţie cinci ani în loc de actualele opt zile pentru a transfera fonduri Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), în cazul în care banca înregistrează o pierdere din operaţiunile sale, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Finanţe, transmite Reuters.

Deficitul bugetar al Ungariei a crescut în acest an, după o serie de cheltuieli înaintea alegerilor din aprilie şi creşterea preţurilor energiei şi achiziţiilor suplimentare de gaze din Rusia.

Modificarea propusă la legea care reglementează funcţionarea Băncii Naţionale a Ungariei ar permite guvernului să repartizeze plăţile către bancă în cinci sume egale, pe o perioadă de cinci ani, uşurând povara imediată asupra bugetului de stat.

Banca centrală a înregistrat o pierdere de 200,9 miliarde de forinţi (497,44 milioane de dolari) numai în prima jumătate a anului 2022, ca urmare a creşterii costurilor ratei dobânzii şi extinderii bilanţului de active.

Scopul modificărilor propuse este ”de a asigura că banca centrală dispune de un capital adecvat, reducând în acelaşi timp riscurile pentru buget”, spune Ministerul de Finanţe în legislaţie.

Dacă Banca Naţională a Ungariei va face profit, atunci va plăti 50% din acesta guvernului, ca dividend, a adăugat acesta.

Banca centrală nu a răspuns imediat la întrebările Reuters cu privire la modificările propuse.

Ministerul Finanţelor a declarat luna trecută că guvernul premierului Viktor Orban a ridicat ţinta de deficit pentru 2022 la 6,1% din producţia economică, de la 4,9%.

Pentru a reduce deficitul, guvernul a anunţat în luna mai impozite extraordinare pentru bănci şi anumite companii mari. De asemenea, din august a eliminat plafoanele pentru preţul energiei în cazul gospodăriilor cu consum mai mare.

scroll to top