Uniunea Europeană vrea o abordare unitară a culorilor folosite pentru pungile de gunoi

,
Autor:    -  
dustbin, waste separation, waste
Fotografie de tim22 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Culoarea pungilor de gunoi ar putea fi în curând armonizată în cele 27 de state membre ale UE în temeiul planurilor Comisiei Europene de a îmbunătăți colectarea deșeurilor și a stimula reciclarea. Schema de culori armonizată pentru pungile de gunoi face parte din eforturile mai largi ale UE de a crea o piață unică pentru deșeuri care va ajuta blocul să își îndeplinească obiectivele climatice, a declarat Mattia Pellegrini, un înalt oficial la direcția de mediu a Comisiei Europene, potrivit Euractiv.

“În acest moment există diferite pungi și reguli diferite pentru colectarea fluxurilor de deșeuri”, a declarat Pellegrini la Festivalul de Idei de la Bruxelles la începutul acestei luni.

Drept urmare, „multe lucruri care pot fi reciclate ajung în coșul rezidual”, deoarece oamenii le confundă adesea și ajung să le arunce în punga greșită, a subliniat el. Pentru a simplifica lucrurile, Comisia urmărește armonizarea culorii pungilor pentru eliminarea deșeurilor în întreaga UE, a adăugat el, spunând că propunerea a fost „clar indicată” în Acordul Verde european prezentat de Comisia Europeană în decembrie.

„Având această codificare armonizată, am putea ajuta, de asemenea, campaniile paneuropene” care vizează informarea consumatorilor, a spus Pellegrini.

„Ideea este să venim cu noi reguli până în 2022”, a explicat el, spunând că propunerea ar putea fi legată și de revizuirea directivei UE privind deșeurile de ambalaje, pentru care Comisia va prezenta o propunere până în iunie 2021.

Armonizarea sacilor de gunoi este puternic susținută de industria deșeurilor și reciclării.

„Oh, da, armonizarea ar avea cu adevărat sens”, a spus Jean Hornain, directorul general al Citeo, o companie non-profit responsabilă de colectarea și sortarea deșeurilor municipale din Franța.

„Și cred că ar trebui să începem de la propria țară”, a adăugat el, subliniind că culoarea pungilor de gunoi diferă adesea între regiunile franceze.

„Aici, în Franța, municipalitățile au libertatea de a decide culoarea pungilor”, a remarcat el. „Deci este o problemă reală”.

Companiile de alimente și băuturi, cum ar fi PepsiCo, care utilizează în mare măsură ambalajele, sunt de asemenea în favoarea sacilor de gunoi armonizați.

„În cele din urmă este mai ușor pentru consumatori să știe unde să arunce și cum să arunce”, a declarat Archana Jagannathan, director senior pentru ambalaje durabile la PepsiCo.

Având aceeași culoare pentru pungile de gunoi vom „pune capăt nivelului de confuzie existent în prezent” atunci când oamenii se mută dintr-o regiune în alta sau dintr-o țară în alta, a subliniat Jagannathan.

„În cele din urmă, acest lucru îi va determina pe reciclatori să facă investiții”, a adăugat ea, spunând că pungile armonizate vor încuraja și crearea „unei piețe paneuropene” pentru deșeuri și materiale secundare.

O armonizare extinsă este, de asemenea, prevăzută pentru așa-numitele scheme de „responsabilitate extinsă a producătorului” (EPR), care fac ca producătorii precum PepsiCo să plătească costurile colectării, transportului și tratării deșeurilor.

Cu povara mutată asupra producătorilor, schemele de responsabilitate au contribuit la finanțarea infrastructurii deșeurilor din statele membre ale UE. În Franța și Germania, 10 miliarde de euro au fost investiți pentru a crea scheme de colectare separată și centre de sortare datorită sistemelor EPR care au fost puse în aplicare în anii 1990, a explicat Hornain.

„Astăzi, în Franța, reciclăm 70% din ambalajele de uz casnic și asta este un succes din ultimii 25 de ani”, a spus el.

Cu toate acestea, deșeurile din ambalaje pot fi taxate diferit în diferite regiuni sau țări, în funcție de schemele EPR care se aplică acolo. Taxele EPR pot varia, de asemenea, în funcție de cât de ușoară este reciclarea unei sticle de plastic sau a unei cutii de băuturi, de exemplu.

Potrivit lui Pellegrini, „un sistem mai armonizat ar reflecta mai bine costurile de tratare și gestionare a deșeurilor” și ar permite economii atunci când se construiesc noi instalații de reciclare.

„Acest lucru poate implica, de asemenea, că anumite tipuri de ambalaje pot fi interzise din cauza faptului că nu sunt reutilizabile sau reciclabile”, a spus el.

De asemenea, Comisia Europeană analizează extinderea schemelor EPR pentru a acoperi noi categorii de deșeuri. În prezent, schemele EPR se aplică fluxurilor de deșeuri, cum ar fi ambalajele, materialele plastice de unică folosință, bateriile sau echipamentele electronice și electrice. Potrivit viitoarelor norme UE, acestea ar putea acoperi și îmbrăcăminte sau deșeuri din construcții și demolări, a spus Pellegrini.

Trecerea la o mai mare armonizare nu va fi totuși ușoară și se așteaptă să întâmpine rezistența guvernelor naționale, care vor trebui să pună în aplicare schimbările.

„Adevărata provocare vor fi statele membre”, a recunoscut Pelligrini, spunând că sunt „elefantul din cameră” atunci când vine vorba de legislația privind deșeurile la nivelul UE.

„În ceea ce privește unele dintre aceste probleme, se merge până la nivel local”, a remarcat el, arătând potențialele probleme cu municipalitățile și regiunile. „Și, în cele din urmă, va trebui să găsim un compromis cu cele 27 de state membre”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!