Închide

Ușoară scădere a dobânzilor la credite

Avatar
business, man, businessman

Fotografie de GraphicMama-team pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Românii cu credite au fost anunțați de bănci că vor plăti mai puțin pentru următoarele rate. Au scăzut IRCC, ROBOR sau Euribor și implicit și dobânzile. Diferențele sunt mici deocamdată, dar important este că trendul este în scădere, potrivit analiștilor. Dobânzile bancare scad pe fondul diminuării ratei inflației și a micșorării dobânzilor cheie de către unele bănci centrale, notează TVR.

După creșterile abrupte din urmă cu doi ani, acum dobânzile la credite și indicii IRCC, ROBOR și Euribor scad ușor. De la 1 aprilie, IRCC a coborât la 5,90 la sută, iar de la 1 iulie va fi 5,86 la sută. ROBOR-ul la 3 luni a scăzut cel mai mult, de la 6,31 la 6,11 la sută, iar Euriborul a pierdut o zecime și este la 3,9%.

Scăderile de dobânzi însemnă că ratele plătite de români vor fi ușor mai mici. Mai e mult însă până la o revenire la dobânzile de acum câțiva ani, dar important e trendul descendent, susțin analiștii.

Irina Chițu, analist financiar:

Aceasta înseamnă foarte puțin la rată, înseamnă câțiva zeci de lei, depinde de mărimea creditului. Dar da, este un trend descrescător, numai că să nu ne așteptăm la scăderi așa cum au fost creșterile din 2022, pentru este prudență maximă.

Reducerile ușoare de dobânzi au loc pe fondul scăderii inflației, dar și a excendetului de lichiditate din piață. Cu alte cuvinte, există bani mulți neutilizați pe piața bancară.

În acest context, și Banca Națională se pregătește să reducă ușor dobânda cheie. La fel procedează și Banca Centrală Europeană.

scroll to top