Închide

Vaticanul a publicat informații despre proprietățile pe care le deține în lumea întreagă

Avatar
rome, the vatican, italy

Fotografie de Walkerssk pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vaticanul a publicat sâmbătă, pentru prima dată, informații despre deținerile sale imobiliare, dezvăluind că deține mai mult de 5.000 de proprietăți ca parte a celor mai detaliate dezvăluiri financiare realizate vreodată, scrie Reuters.

Informațiile au fost prezentate în două documente, o situație financiară consolidată pentru 2020 pentru Sfântul Scaun și primul buget public pentru Administrația Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA).

APSA, un fel de birou de contabilitate generală, administrează proprietăți imobiliare și investiții, plătește salarii și acționează ca un birou de achiziții și un departament de resurse umane.

Între cele două documente – fiecare cu un număr fără precedent de diagrame, grafice și hărți – și două interviuri explicative, Vaticanul a emis peste 50 de pagini de material financiar.

Bugetul APSA de 30 de pagini a arătat că deține 4.051 proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele sale din întreaga lume. Doar aproximativ 14% din proprietățile sale italiene au fost închiriate la prețul de piață, în timp ce celelalte au fost închiriate la tarife reduse, multe pentru angajații Bisericii. Aproximativ 40% erau clădiri instituționale precum școli, mănăstiri și spitale.

Documentația arătă că APSA deține proprietăți ca investiții în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne și Paris.

O clădire, situată în districtul South Kensington din Londra, a dus la pierderi enorme după ce a fost cumpărată de către Secretariatul de Stat al Vaticanului, ca investiție, în 2014. Marți, procesul a 10 persoane în legătură cu achiziționarea acesteia, inclusiv un cardinal proeminent, începe la Vatican. Aceștia sunt acuzați de infracțiuni financiare, inclusiv delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare și abuz de serviciu.

Părintele Juan Antonio Guerrero, șeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că clădirea va fi vândută în curând. El a spus că procesul va fi un „punct de cotitură” în credibilitatea Vaticanului în materie economică și că un eveniment similar nu ar putea fi repetat din cauza măsurilor adoptate de atunci.

Anul trecut, Papa Francisc a eliminat controlul Secretariatului de Stat asupra fondurilor sale, transferându-le către APSA, cu supravegherea SPE.

O declarație financiară consolidată separată pentru Sfântul Scaun emisă sâmbătă a arătat existența unui deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere față de un deficit de 79,2 milioane în 2019.

Bugetul Sfântului Scaun include administrația centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea Bisericii mondiale, reprezentanțele sale diplomatice globale și operațiunile media.

Orașul Vaticanului, inclusiv Muzeele Vaticanului și banca Vaticanului, au un buget separat.

Pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost preluați din Peter’s Pence, un fond de donații pentru a-l ajuta pe Papă să gestioneze activitatea mondială a Bisericii.

Pandemia COVID-19 a lovit puternic veniturile Vaticanului în 2020. Bazilica Sf. Petru și Muzeele Vaticanului, care au primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori în 2019, au fost închise sau doar parțial deschise în mare parte din 2020.

scroll to top