Vedeta scumpirilor din Ungaria, în iulie: prețul morcovilor aproape s-a dublat în decurs de o lună

,
Autor:    -  
orange carrots on purple and green leaves
Fotografie de Chidambara Kumar pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Inflația din Ungaria a ajuns în luna iulie la 17,1%, în scădere ușoară față de luna anterioară, însă prețul morcovilor a depășit chiar și cele mai pesimiste așteptări. În decurs de o lună, prețul morcovilor de pe piața maghiară aproape s-a dublat, potrivit ediției online a jurnalului de știri a postului de televiziune RTL, citată de publicația Telex.

În iulie, prețul mediu al unui kilogram de morcovi a fost de 730 de forinți (cca. 9,5 lei), ceea ce reprezintă o creștere de 89% față de prețurile din luna anterioară.

În mod obișnuit, prețul morcovilor prezintă o sezonalitate tipică: acesta scade începând din luna aprilie, însă crește din nou la începutul verii, în iulie și august, până la următoarea recoltă. Însă explozia prețurilor la morcovi în acest an a fost cu totul și cu totul neașteptată. Astfel, morcovii au devenit vedetele creșterilor de prețuri din Ungaria.

Pret Morcovi Ungaria Iulie2023

Evoluția lunară a prețurilor de consum la morcovi, în Ungaria. Sursa: KSH / Telex.hu.

Morcovii s-au scumpit atât de mult din cauza unei oferte mai slabe în toată Europa, nu doar în Ungaria.

În multe țări, anul acesta s-au cultivat mai puțini morcovi decât în anii precedenți, însă din cauza secetei recolta a fost decimate pe anumite areale, așa cum s-a întâmplat în Olanda.

Chiar dacă în perioada următoare vor veni pe piață morcovii din recolta acestui an, prețul morcovilor ar putea scădea abia cu 15-25%, potrivit unui expert citat de postul RTL.

În cazul altor legume al căror preț nu a crescut atât de spectaculos, scăderile de prețuri pentru lunile următoare vor fi nesemnificative, mai spune acesta.

Prețul cepei roșii a crescut cu 73% față de anul trecut, iar varza s-a scumpit cu 23% raportat la același interval. Motivul este acela că agricultorii maghiari au fost nevoiți să cumpere produsele necesare înființării și întreținerii culturilor (semințe, îngrășăminte, mașini agricole etc.) la prețuri foarte ridicate de pe piețele externe.

În iulie 2023, biroul de statistică de la Budapesta a anunțat o inflație de 17,1% în ritm anualizat. Deși aceasta a scăzut cu 2,5 puncte procentuale față de iunie, inflația din țările vecine (România, Croația sau Slovenia) a ajuns deja sub 10%, prag sub care cea din Ungaria ar putea să scadă abia în lunile de toamnă, estimează experții.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!