Câștiguri record din drepturi de autor pentru muzicienii britanici în 2019
PRS for Music, organizația care reprezintă drepturile compozitorilor, textierilor și caselor de discuri în Marea Britanie, a strâns pentru membrii săi, în 2019, suma record de 811 milioane de lire sterline (990 de milioane de dolari), cu o creștere de 8,7% față de anul trecut, scrie revista Variety.
Cu toate acestea, CEO-ul companiei, Andrea Martin, a declarat că „vede o inevitabilă scădere” a redevențelor în acest an și chiar și anul viitor, din cauza pandemiei coronavirusului.
După achitarea tuturor costurilor și efectuarea unor donații caritabile, membrii organizaţiei au primit 721 milioane de lire sterline.
Veniturile din drepturi de autor internaționale continuă să fie cel mai mare flux de venituri pentru membrii PRS for Music, subliniind popularitatea muzicii britanice peste mări.
278,7 de milioane de lire sterline (340 de milioane de dolari) au fost colectate prin acorduri mutuale cu societăți din întreaga lume, o ușoară scădere de 1,1% față de 2018, dar o creștere de 33,6% față de acum 5 ani. La această creștere au contribuit succese internaționale în topuri și turnee importante ale artiștilor PRS for Music, inclusiv Ed Sheeran, Elton John, Florence + the Machine, Phil Collins și The Rolling Stones.
Veniturile din drepturile de autor generate de platformele online, inclusiv descărcări, jocuri video online și servicii de streaming, precum Spotify și Apple Music, au înregistrat cea mai semnificativă ascensiune de, 24,2% ajungând la 179,1 milioane de lire sterline (219 milioane de dolari). Compozitorii din Marea Britanie au contribuit la multe dintre cele mai ascultate hituri, precum „Someone You Loved” de Lewis Capaldi și „Old Town Road” de Lil Nas X, melodiile care au ocupat cele mai înalte poziții în topurile oficiale din Marea Britanie anul trecut.
Anul trecut, societatea a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în realizarea reformei drepturilor de autor în Europa. Guvernul din U.K. nu intenționează să adopte legea drepturilor de autor în acest moment, una din posibilele probleme apărute odată cu efectele Brexit.
Din partea radiodifuzorilor s-au generat venituri totalizând 131 de milioane de lire sterline (159 de milioane de dolari), în creștere cu 2,4% față de 2018.
Concertele live din Marea Britanie și muzica folosită de entităţile comerciale britanice au înregistrat o creștere de 15,7% față de 2018, cumulând 222 de milioane de lire sterline (271 milioane de dolari), a doua cea mai mare zonă de creștere a veniturilor pentru PRS for Music.
2019 a fost un an bun pentru sectorul muzicii live, cu redevențele de la concerte crescând cu 38,8%, la 54 de milioane de lire sterline (65,9 milioane de dolari).
O înmulțire a festivalurilor de muzică din Marea Britanie, cum ar fi TRNSMT, Parklife, British Summer Time, Boomtown și revenirea Glastonbury, au contribuit la acest rezultat. De asemenea, concertele Spice Girls, Take That, foarte bine vândute în U.K., precum și turneele din U.K. ale unor artiști ca Ariana Grande, BTS, Drake, Michael Bublé și P! Nk, au contribuit în mare măsură la acest succes.
PRS for Music – atât în cadrul intern, cât și prin partenerii săi- a procesat anul trecut 18,8 trilioane de „interpretări de muzică, inclusiv muzică transmisă pe internet, descărcată, difuzată la TV și radio, cântată în cadru de afaceri și cântată live în întreaga lume. Aceasta reprezintă o creștere de 67,8% față de 2018.
În ciuda cifrelor excepționale pentru anul trecut, Martin a spus că, din cauza pandemiei coronavirusului, industria muzicală „se confruntă cu vremuri nemaiîntâlnite”.
„Cu producțiile TV și de filme blocate momentan, falimentul afacerilor, anularea festivalurilor, concertelor și a altor evenimente de muzică live, vom vedea inevitabil o scădere a redevențelor viitoare în 2020 și în 2021”, a spus Martin.
„Ne așteptăm ca cel mai semnificativ impact va fi asupra segmentului de activități cu publicul și a redevențelor pe care le colectăm la nivel internațional, dar în acest moment este extrem de dificil să prezicem impactul financiar exact și modul în care îi va afecta individual pe artiști”.