Viața tumultoasă a ministrului Novak, singurul olimpic de aur al României la Londra


Autor:    -  
Novak Carol Eduard Londra
Foto: Digisport

Timp de citire: 4 minute

Eduard Novak (44 de ani), președinte al Federației Române de Ciclism și membru al UDMR, este noul ministru al Tineretului și Sportului. Originar din Miercurea Ciuc, Novak este sigur că poate face ”lucruri grozave pentru sportul românesc”.

Povestea noului ministru este una emoționantă. Eduard Novakși-a pierdut laba picorului drept într-un accident de mașină suferit în 1996. Pe atunci făcea patinaj, sport pe care l-a abandonat în favoarea ciclismului.

”Mergeam la un concurs în Italia. Aveam 19 ani. Vremea era foarte rea. Ningea, drumul era în construcție. Eram în mașină cu părinții mei. Mașina a derapat și ne-am lovit de parapet. Parapetul era lovit dinainte și era ieșit în afară. Nu aveam viteză, abia vedeam drumul, așa tare ningea. După ce ne-am izbit și am aprins lumina, m-am uitat în jos și am văzut că parapetul era în mașină. Nu aveam jumătate din laba piciorului”, rememora nefericitul eveniment Novak.

După accident, harghiteanul a fost operat la Luduș, fără succes, din cauza unor infecții apărute după intervenție. Apoi s-a tratat la Budapesta, iar după doi ani a început ciclismul, mai întâi ca amator.

”Eu nu mi-am pierdut decât laba piciorului drept, eram în lotul pentru Nagano la patinaj şi mi-a luat doi ani să-mi dau seama care este menirea vieţii mele. Poate asta a fost soarta mea, ca viaţa mea să se îndrepte către ciclism. Înainte de paralimpiadă am fost foarte aproape să fiu călcat de o maşină la Manchester şi am zis că dacă nu m-a călcat nici acum, atunci voi avea succes”, povestea noul ministru, în urmă cu câțiva ani, pentru digisport.ro.

Student al Facultății de Drept, Eduard Novak a făcut sport în paralel cu activitatea sa școlară.

În 2012, a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, fiind singurul român care are în palmares o astfel de distincție. La Beijing, în 2008, a luat argintul în proba de contratimp pe șosea.

”La Londra, am simţit că nu am ce căuta acolo, pentru că eu am doar laba piciorului drept amputată. Însă sunt nişte cazuri foarte complicate. Totuşi, dacă le vezi feţele sportivilor… Chiar în ultima zi au fost la discotecă în scaunele lor rulante şi dacă ai fi văzut ce veselie era, ţi-ai fi dat seama că viaţa merge în continuare şi fiecare problemă se rezolvă. Concurenţii de aici au alte idei despre viaţă”, povestea Novak.

Pe lângă medaliile de la Olimpiadă, harghiteanul se mândrește și cu premii la Mondiale și Europene. În februarie 2020 a luat trei medalii la Mondialele Paralimpice din Canada, iar în 2019 a luat un bronz la competiția desfășurată în Olanda.

Fiul lui Eduard Novak, la un pas de tragedie în 2019

Eduard Novak, care este președintele Federației de Ciclism din 2013 și în 2012 a fondat o echipă profesionistă (actuala Novak Team, fostă Tuşnad Cycling), vrea să participe și la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, din 2021. Ar fi a cincea sa participare la cea mai importantă competiție din lume.

Românul este nemulțumit că persoanele cu handicap din România sunt ignorate.

”În România e ca în Sparta, dacă nu eşti întreg ar trebui să fii aruncat de pe o stâncă. E o ruşine ca o ţară atît de mare să aibă atît de puţini sportivi la Jocurile Paralimpice”, spunea sportivul din Miercurea Ciuc.

În 2019, noul ministru a fost la un pas de o tragedie, când fiul său de 13 ani a fost lovit de o mașină. A fost aruncat în șanț, de pe bicicletă, de un șofer care conducea cu mare viteză într-o curbă. ”Am fost șocat. Să-ți vezi copilul în șant, să știi că a fost aruncat patru metri”, spunea Novak, imediat după accident.

Cu bicicleta la minister

La preluarea mandatului, noul ministru al Tineretului şi Sportului a afirmat că îşi doreşte să acorde o atenţie mai mare sportivilor cu dizabilităţi, care pot fi un exemplu pentru societate.

“Sunt o persoană cu dizabilitate şi consider că integrarea persoanelor cu dizabilitate în cadrul sportiv este una foarte importantă. Consider o prioritate să reuşim să avem toate bazele sportive accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, să ne dăm seama că sunt nişte modele pentru noi. Acest segment este unul foarte important şi va fi o prioritate pentru noi”, a mai spus Eduard Novak.

Întrebat dacă Ungaria poate constitui un model pentru România în ceea ce priveşte dezvoltarea sportului, ţara vecină acordând o atenţie sporită în ultima perioadă acestui sector, Novak a spus:

“Ungaria poate fi un model pentru România în ceea ce priveşte dezvoltarea sportului. Trebuie să ne orientăm după modele similare, trebuie să conştientizăm faptul că nu avem un buget foarte mare. Spre exemplu, federaţia britanică de ciclism, pentru calificarea şi pregătirea sportivilor la Paris 2024, are 35 de milioane de lire sterline, deci noi trebuie să concurăm la un moment dat cu aceste ţări. Eu consider că trebuie să ne gândim strategic, să vedem care sunt sporturile unde putem obţine cele mai multe medalii, pentru că la sfârşit ajungem pe tabelul medaliilor. Trebuie să facem o prioritizare a acestor sporturi”.

Eduard Novak, a declarat și că intenţionează să vină cu bicicleta la serviciu, dorind să instaleze şi un rastel la intrarea în sediul MTS.

“Voi veni cu bicicleta la minister şi voi pune aici un rastel pentru biciclete, jos. Vom face un exerciţiu şi în ceea ce priveşte pe angajaţii ministerului”, a declarat Novak, ciclist încă în activitate, care îşi doreşte să concureze la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Noul ministru al Tineretului şi Sportului s-a declarat un fan al echipei de fotbal din Miercurea Ciuc, localitatea sa natală, FK Csikszereda, din Liga a II-a.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!