Închide

Volkswagen estimează o încetinire a vânzărilor, în condițiile în care industria auto se confruntă cu dificultăți

Avatar
Volkswagen.

Fotografie de Julian Hochgesang pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Acțiunile Volkswagen AG au scăzut după ce producătorul auto a declarat că creșterea vânzărilor va încetini în acest an, în condițiile în care industria auto se confruntă cu scăderea cererii de vehicule electrice și intensificarea concurenței, informează Bloomberg.

Noile produse vor ajuta Volkswagen să depășească cu până la 5% cifra de 322 miliarde de euro (348 miliarde de dolari) pe care a raportat-o pentru 2023, a declarat vineri constructorul auto, într-o prepublicare a rezultatelor sale. Aceasta reprezintă o scădere de la un avans al vânzărilor de 15% anul trecut.

Acțiunile au scăzut cu până la 7,2% înainte de a reduce pierderile, contribuind la un declin de 6,7% al acțiunilor în ultimul an.

Se preconizează că nivelul ridicat al costurilor de trai și de împrumut va afecta consumul în acest an, în timp ce China, cea mai mare piață a Volkswagen, se confruntă cu o criză imobiliară și cu o încredere scăzută a mediului de afaceri.

“Suntem încrezători în ceea ce privește anul 2024, în pofida perspectivelor economice atenuate și a concurenței intense”,

a declarat directorul financiar Arno Antlitz, într-un comunicat.

Volkswagen avansează cu un plan ambițios de economii la marca sa omonimă pentru a crește marjele și pentru a ajunge din urmă rivali precum Stellantis NV. Acest efort este și mai urgent, având în vedere încetinirea creșterii pentru mașinile electrice și concurența din partea modelelor chinezești mai ieftine, a altor producători auto europeni și a Tesla Inc.

Volkswagen a anunțat vineri că va reduce cu 10 miliarde de euro planul său de cheltuieli pe cinci ani, ajungând la 170 de miliarde de euro, invocând o diminuare a cheltuielilor de vârf atât pentru modelele cu motoare cu combustie, cât și pentru vehiculele electrice.

Veniturile din trimestrul al patrulea au ajuns la 87,1 miliarde de euro, cu o marjă de profit operațional de 7%. Profitul operațional ajustat a rămas aproximativ stabil, la 22,6 miliarde de euro, ținând cont de efectele negative ale acoperirii riscurilor pentru mărfuri, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro.

Volkswagen a declarat că își majorează plățile către acționarii ordinari și privilegiați cu 0,30 euro pe acțiune, rata de plată de 28% ratând ținta anterioară a companiei de 30%.

scroll to top