Închide

World Car of the Year 2022 | Care e mașina anului și ce vehicule au intrat în top 10?

Avatar
car, hyundai, steering wheel

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

World Car of the Year 2022 (Maşina anului în lume), competiție de renume pentru domeniul auto, ajunsă editia cu numărul 18, și-a desemnat, recent, cei zece finalişti şi câştigătorii.

Juriul a fost format din 102 jurnaliști din 33 de țări, iar concursul s-a desfășurat în cadrul Salonului Auto de la New York.

Dacă în semifinală s-au calificat Audi Q4 e-tron, Cupra Formentor, Toyota GR86 / Subaru BRZ, Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Tucson și Lexus NX, finala a fost jucată de trei mașini fără emisii de carbon: Kia EV6, Ford Mustang Mach-E şi Hyundai Ioniq 5.

Pentru a intra în competitia “Mașina anului în lume”, vehiculele trebuie să fie produse în volume de cel puțin 10.000 de unități/an, trebuie să aibă prețuri sub nivelul mașinilor de lux pe piețele lor principale și trebuie să fie “la vânzare” în cel puțin două piețe majore (China, Europa, India, Japonia, Coreea, America Latină, SUA) pe cel puțin două continente separate în perioada 1 ianuarie 2021 și 30 martie 2022, potrivit instrucţiunilor organizatorilor.

Cu această ocazie, specialiştii de la autovit.ro au analizat finalistele si au evidentiat caracteristicile relevante ale primelor trei clasate:

Kia EV6

Modelul de pe locul 3 vine din Coreea de Sud și este tot un vehicul electric. Mașina anului 2022 promite o autonomie maximă de 528 km și are 170 sau 229 CP, în funcție de motorizarea aleasă. Kia EV6 folosește aceeași platformă tehnică utilizată și în cazul modelului Hyundai Ioniq 5.

Ford Mustang Mach-E

Văzut de pasionați ca o adevărată blasfemie, Mach-E, ocupantul locului 2, dovedește că există un Ford Mustang pentru fiecare generație, chiar și pentru cele care vor exclusiv SUV-uri.

Cu o autonomie maximă de 610 km, modelul poate atinge 100 km/h în doar 3,7 secunde, în versiunea GT. În cazul încărcării de la o stație publică de mare putere, Ford Mustang Mach-E va putea oferi o autonomie de 117 km, după doar 10 minute de staționare.

Hyundai Ioniq 5

Câştigătorul editiei de anul acesta este un “SUV compact cu propulsie electrică și design retro-futurist, Hyundai Ioniq 5 oferă fie 217 cai-putere, fie 305, depinzând de alegerea versiunii cu unul sau cu două motoare.

De fapt, în cazul celui de-al doilea, nu vorbim despre propulsie, ci despre tracțiune integrală. Autonomia maximă a modelului cu un singur motor este de 480 km, în timp ce vârful de gamă oferă un demaraj 0-100 km de doar 5,3 secunde”, potrivit analizei autovit.ro.

scroll to top