120 de tone de cocaină confiscate în 2023 la Anvers, de 6 ori mai mult decât la Constanța în ultimii 23 de ani
Autoritățile belgiene au confiscat anul trecut o cantitate-record de 121 de tone de cocaină în portul Anvers-Bruges, în creștere cu 10% față de cele 110 tone confiscate anul precedent, anunță autoritățile vamale federale și Ministerul de Finanțe al Belgiei într-un comunicat citat de Bloomberg.
Datele publicate miercuri de autoritățile belgiene evidențiază rolul uriaș al țării pe piața ilegală a drogurilor din Europa, în parte datorită dimensiunii celui mai mare port belgian, care este, totodată, al doilea cel mai mare port din Europa după criteriul cantităților de mărfuri care îl tranzitează anual.
Problema traficului de droguri, tot mai gravă pe an ce trece, pune presiune asupra guvernului federal de la Bruxelles, în condițiile în care actele de violență comise pe fondul consumului de droguri și crima organizată s-au răspândit tot mai mult în orașele belgiene, chiar și în cele mici.
În decembrie, cinci persoane au fost rănite într-un schimb de focuri pe una dintre cele mai frumoase străzi comerciale din Bruxelles, iar mobilul actelor de violență este suspectat a fi fost legat de droguri.
Cele mai multe droguri care au intrat în Europa au provenit din Ecuador, Africa de Vest, Brazilia și Columbia, deși autoritățile au ținut să facă precizarea că, cel mai probabil, transporturile din Africa de Vest provin de fapt, la origine, tot din America Latină.
Tot miercuri, autoritățile vamale olandeze au anunțat că anul trecut au confiscat 60 de tone de cocaină, față de 51 de tone în 2022, cele mai mari cantități fiind găsite în porturile Rotterdam și Vlissingen.
În luna octombrie, Uniunea Europeană a adoptat o foaie de parcurs destinată combaterii crimei organizate și a traficului de droguri, care cuprinde și înființarea unei alianțe a porturilor europene care să colaboreze cu mai multă eficiență pentru întărirea luptei împotriva traficului de substanțe interzise.
La Constanța au fost confiscate 20 de tone în ultimul sfert de secol
În Portul Constanța nu a mai fost depistată nicio captură de droguri începând din anul 2021, conform informațiilor furnizate în toamna trecută de Inspectoratul General de Poliție către publicația G4Media.
Deși, în mod naiv, am putea crede că Portul Constanța este pur și simplu ocolit de traficanți, lucrurile par să stea chiar pe dos. Cel mai recent raport privind drogurile la nivelul Uniunii Europene, publicat în iunie 2023 de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA), arată că rețelele de traficanți vizează tot mai des porturile mai mici din spațiul comunitar.
Mai mult, într-un raport realizat în parteneriat cu mai multe instituții europene, parchetul român specializat în combaterea crimei organizate și a terorismului, DIICOT, a precizat că România este o țară de tranzit pe Ruta Balcanică (mai ales prin porturile maritime la Marea Neagră), în special pentru droguri ca heroină, cocaină și ecstasy.
Potrivit publicației citate, în total, din anul 2000 până în prezent, autoritățile au confiscat doar 20 tone de droguri în Portul Constanța.
Șeful Europol a cumpărat 1 kg de cocaină din port fără să-l deranjeze nimeni
La sfârșitul anului trecut, președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, susținea că a cumpărat un kilogram de cocaină din Portul Constanța și că la ieșire nu l-a controlat nimeni. Acesta a postat imaginile cu un pachet în care susține că sunt droguri.
”Suntem în port, tocmai ce am coborât de pe o navă, am vorbit cu niște muncitori și am primit acest parchet, de foarte bună calitate. Ne-au asigurat că este ce trebuie… 100.000 de euro pe un kilogram de cocaină pe piața neagră. Asta înseamnă 1 gram – 100 de euro… Și nu m-a controlat nimeni deocamdată. Vom încerca să trecem cu acest pechet pe una din porțile portului, acolo unde avem agenți de securitate, poliție militară, poliție de frontieră. Important de spus: tot acest port este lăsat în grija unei patrule de poliție”, a spus Andreica în filmarea difuzată de Digi24.
Andreica spunea că s-a dus personal în port, unde a petrecut mai multe zile și a testat vulnerabilități.
”Nu am avut ce să testez, pentru că nu am întâlnit dificutate în a cumpăra produse de contrabandă, substanțe interzise, nu există niciun control în tot portul, nu avem niciun fel de instrumente prin care să fie verificate persoane”, a declarat el la postul de televiziune.
Andreica mai susține că toată securitatea portului este lăsată în sarcina unei patrule de poliție din cauza lipsei de personal.
”Avem o patrulă, maxim 2, același lucru și la Poliția de Frontieră”, a precizat el.