Închide

1,5 milioane de români trăiesc cu mai puțin de 5 euro pe zi, cel mai mic venit din UE

Avatar
purse, wallet, money

Fotografie de Chronomarchie pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Românii sunt cei mai săraci dintre europeni. Statistica arată că zece procente din populație trebuie să supravietuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi. Suma e de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni, potrivit Digi24.

Lângă București, în satul Crețești, din județul Ilfov, locuiește Ileana. O femeie bolnavă, care îngrijește singură doi copii, cu doar 1.600 de lei pe lună.

Ce o vrea Dumnezeu. Dacă am, mănânc, dacă nu, stau în casă cu copiii. E greu, este foarte greu.

În aceeași situație sunt alți 1,5 milioane de români care trăiesc cu mai puțin de 5 euro pe zi. Înseamnă sub 25 lei, bani cu care poţi cumpăra o jumătate de kilogram de carne de porc, un litru de ulei, o pâine și doi litri de apă.

Deși sunt angajați, mulți români nu își permit un trai decent

Victoria Stoiciu, expert Fundația Friedrich Ebert România:

Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur și simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt considerați șomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic.

Ei sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei. Și, deși unii sunt angajați, nu își permit un trai decent.

Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreținere soție și copii, și atunci evident că suma care revine este foarte mică.

Economist: Este o accentuare a sărăciei în România

Veniturile celor mai săraci români sunt de șase ori mai mici în comparație cu media Uniunii Europene. De exemplu, un portughez aflat în această categorie câștigă lunar 450 de euro, adică echivalentul a peste 2.200 de lei. Chiar și vecinii bulgari stau mai bine ca noi în acest top. Câștigă cu 20 de euro mai mult.

Adrian Negrescu, economist:

Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluții pentru ca acești oameni să poată să fie pregătiți pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe orașe, comune, localități rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnați la sărăcie într-o țară în care, cel puțin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic față de acum 20 de ani.

România rămâne la coada Uniunii Europene și când vine vorba despre salariul minim. Aproape unu din trei angajați încasează, lunar, mai puțin de 1.400 de lei.

scroll to top