Repornesc lucrările la canalul care va iriga 10% din terenul agricol al României
Nicolae Ceaușescu a lăsat mai multe proiecte neterminate. Printre acestea, Canalul Siret-Bărăgan, proiect de irigații care va fi reluat. În prezent, se lucrează la cadastru, cu scopul întabulării proiectului, informează Realitatea Plus.
Ministerul Agriculturii a preluat inițiativa, iar ministrul Oros a făcut precizări în acest sens.
„După 30 de ani, lucrările la Canalul Siret-Bărăgan intră în linie dreaptă!”, a declarat ministrul Adrian Oros pe pagina sa de Facebook, după ce a efectuat o vizită de lucru la Canal.
În ultimii ani, s-a discutat în repetate rânduri despre reluarea proiectului ceaușist, în contextul unui plan de relansare economică a agriculturii. Lucrările pentru Canalul Siret-Bărăgan ar fi trebuit să înceapă din 30 martie 2020, dar au fost amânate din cauza instituirii stării de urgență.
Canalul Siret–Bărăgan este un canal în construcție de 30 de ani pe râul Siret, între Barajul Călimănești și Lacul Dridu.
Conform proiectului actual, canalul ar trebui să aibă 198 de kilometri, o lățime la bază de 20 de metri și o adâncime de 7 metri. Construirea canalului va aduce beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigații în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundații în lunca Siretului și utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri.
Mare problemă a proiectului a fost finanțarea, care întotdeauna a fost mult sub nivelul necesar.
În anul 2012, când erau realizați 20 de kilometri din proiect, se estima că pentru realizarea proiectului ar fi nevoie de o investiție de 3,5 miliarde de euro, iar proiectul ar putea asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României.