Închide

Iarna fără zăpadă a adus deja seceta în sudul țării. Culturile de grâu par a fi afectate

Avatar
Seceta

Foto: wall-street.ro

Timp de citire: < 1 minut

Nu a început bine anul și deja e secetă în sudul ţării, iar cele mai afectate sunt culturile de grâu. Lipsa ploilor din toamnă și a zăpezii a întârziat cu o lună lucrările pământului. Fermierii sunt îngrijoraţi şi privesc neputincioşi cum se usucă deja culturile. Asta în condiţiile în care au cheltuit mai mult pentru înființarea culturilor din cauza creşterii preţului la îngrăşăminte.

Pe toate terenurile agricole din Mehedinți se vede dezastrul. Nu a nins deloc și sunt săptămâni bune de când nu a mai plouat. Fără apă culturile vor pieri, spun fermierii, îngrijoraţi că vor avea pierderi uriaşe.

Prețul îngrășămintelor s-a dublat, a crescut și prețul motorinei aşa că agricultorii au cheltuit dublu ca să pregătească terenul şi să semene.

Din decembrie nici în Bărăgan nu a mai căzut strop de ploaie. Cel mai bine se vede diferența între doua culturi semănate la diferenţă de o lună. Cele întârziate nu au aproape nicio şansă.

Și rapița e afectata de lipsa ploilor. Frunzele ar fi trebuit să fie acum suficient de mari și dese cât sa acopere pământul. Nici alte culturi nu o duc mai bine.

În toată ţara se înregistrează un deficit de apă de 300 de litri pe metru pătrat, anunță TVR.

scroll to top