2020 va fi anul cu cele mai multe decese înregistrate vreodată în istoria Statelor Unite


Autor:    -  
funeral, adios, bye
Fotografie de joaph pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Cel mai negru an din istoria SUA este pe cale să ia sfârșit săptămâna viitoare. În 2020, numărul de decese la nivelul federației de state americane este de așteptat să treacă de pragul a 3 milioane, în principal din cauza pandemiei de coronavirus, scrie Associated Press. COVID-19 este criminalul de serviciu al anului, însă cauzele fenomenului trebuie studiate mai profund.

Datele finale privind mortalitatea pentru acest an nu vor fi disponibile decât după primele luni din 2021, însă datele preliminare sugerează că Statele Unite sunt pe cale să înregistreze peste 3,2 milioane de decese anul acesta, cu cel puțin 400.000 mai multe decât în 2019.

Există o tendință de creștere a numărului de decese în ultimii ani, așa încât o ușoară creștere ar fi fost ușor de anticipat și pentru acest an. Dar cifrele din 2020 indică un salt de aproximativ 15% în numărul de morți înregistrați în SUA, ceea ce reprezintă, cu adevărat, o premieră sumbră.

Această creștere ar reprezenta cel mai mare salt procentual de la un an la altul din 1918, când zeci de mii de soldați americani au fost înregistrați ca decedați după Primul Război Mondial și alte sute de mii de americani au murit în pandemia de gripă spaniolă. Decesele au crescut cu 46% în acel an, comparativ cu 1917.

COVID-19 a ucis mai mult de 318.000 de americani și numărul acestora crește în fiecare zi.

Cum stăteau lucrurile înainte de COVID-19?

Rata mortalității la nivelul SUA a scăzut puțin în 2019, din cauza reducerii deceselor cauzate de bolile de inimă și a deceselor provocate de cancer. Și speranța de viață a crescut – cu câteva săptămâni – pentru al doilea an consecutiv, conform datelor publicate marți de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Speranța de viață în 2020 ar putea ajunge să scadă cu până la trei ani, potrivit lui Robert Anderson, șeful direcției de statistică privind mortalitatea din cadrul CDC.

Datele au adunat 2.854.838 de decese anul trecut la nivelul SUA, cu aproape 16.000 mai multe decât 2018. Aceasta a fost o veste destul de bună: numărul deceselor creștea de obicei cu 20.000 până la 50.000 în fiecare an, în principal din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii populației.

Rata de deces ajustată în funcție de vârstă a scăzut cu aproximativ 1% în 2019, iar speranța de viață a crescut cu aproximativ șase săptămâni până la 78,8 ani, potrivit rapoartelor CDC.

Epidemia de coronavirus din SUA a fost un important factor de deces în acest an, atât direct, cât și indirect.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în China anul trecut, iar primele cazuri din SUA au fost raportate anul acesta în luna martie. Rapid, a devenit a treia cauză principală de deces, depășită în acest clasament doar de bolile de inimă și de cancer. În anumite perioade din acest an, COVID-19 a fost ucigașul nr. 1.

Colac peste pupăză

Pe lângă pandemie, în 2020 a crescut numărul de decese și din alte cauze.

O explozie de cazuri de pneumonie la începutul acestui an ar fi putut fi tot decese provocate de COVID-19, dar acestea nu au fost recunoscute ca atare la începutul pandemiei.

A fost înregistrat, de asemenea, un număr neașteptat de mare de decese cauzate de anumite tipuri de boli cardiace și circulatorii, de diabet și de demență, a precizat Anderson.

Fără pretenția unei rigori științifice, multe dintre acestea pot fi legate tot de COVID-19. Virusul ar fi putut slăbi organismele pacienților care se confruntau deja cu aceste pre-condiții medicale sau ar fi putut diminua calitatea îngrijirii pe care aceștia o primeau, a spus el.

La începutul epidemiei, unii optimiști spuneau că decesele provocate de accidentele de mașină ar putea să scadă pe măsură ce oamenii vor folosi mai puțin mașinile și vor călători mai puțin. Datele în materie nu sunt încă disponibile, dar rapoartele preliminare sugerează că nu a existat un astfel de declin.

Decesele prin sinucidere au scăzut în 2019 comparativ cu 2018, dar informațiile preliminare sugerează că trendul descrescător nu a fost continuat anul acesta, mai spune Anderson.

Ucigașul alb

Numărul deceselor prin supradoză de droguri a crescut enorm.

Înainte de debutul pandemiei de coronavirus, SUA se afla în mijlocul celei mai letale ”epidemii” de supradoze de droguri din istoria sa.

Datele pentru întregul an 2020 nu sunt încă disponibile, însă CDC a raportat, săptămâna trecută, peste 81.000 de decese prin supradozaj de droguri în cele 12 luni anterioare lunii mai 2020, ceea ce reprezintă cel mai mare număr înregistrat vreodată într-o perioadă de un an.

Experții consideră că întreruperile serviciilor de tratament și recuperare, cauzate de pandemie ar fi putut fi un factor agravant. De asemenea, a crescut în popularitate practica auto-medicației, iar riscurile de supradoză au crescut în consecință.

Totuși, probabil că factorul cel mai important au fost drogurile în sine circuitele de aprovizionare. COVID-19 a cauzat probleme de aprovizionare ale dealer-ilor, astfel încât aceștia amestecă din ce în ce mai mult narcotice și opioide ieftine și periculoase, precum fentanilul, cu heroină, cocaină și metamfetamină, spun experții americani.

”Nu îmi imaginez că, dintr-odată, au apărut o grămadă de noi consumatori care să fi început brusc să consume droguri din cauza COVID. În schimb, cred că aprovizionarea cu droguri a celor care erau deja consumatori a fost problema, devenind mult mai «contaminată»”, a spus Shannon Monnat, cercetătoare la Universitatea din Syracuse, unde studiază tendințele în materia deceselor cauzate de supradozajul de droguri.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!