Vremuri grele pentru Corona. Africa și America de Sud îi creează cele mai mari probleme
Producătorul berii Corona nu se simte deloc bine în timpul pandemiei cu același nume, potrivit datelor aferente primei jumătăți a anului.
Concernul belgian AB InBev, unul dintre cei mai mari producători de bere din lume, a suferit o scădere imensă a vânzărilor în T2 2020, din cauza măsurilor de stopare a răspândirii Covid-19. Cifra de afaceri trimestrială a grupului belgian a scăzut cu 17,7%, până la 10,3 miliarde de dolari (8,8 miliarde de euro), în timp ce volumele totale au scăzut cu 17,1%. Vânzările combinate ale celor trei mărci globale ale sale (Budweiser, Stella Artois și Corona) au cunoscut un declin mai puțin abrupt, de -16,6%.
Compania susține că partea cea mai grea a crizei este deja lăsată în urmă: în timp ce volumele au scăzut cu 32,4% în aprilie, scăderea din mai a fost ”doar” de 21,4%, în vreme ce în iunie vânzările au înregistrat chiar o creștere minusculă în volume (+ 0,7%).
Datele privind profitabilitatea au scăzut și mai dramatic. Profitul brut al companiei a scăzut cu 34,1%, la 3,414 miliarde de dolari, performanță chiar mai bună decât estimaseră analiștii pieței, adică -36,4%. În T2, profitul net a scăzut de la 2,48 miliarde de dolari, până la doar 351 de milioane de dolari (300 de milioane de euro).
De asemenea, pandemia a obligat AB InBev să înregistreze costuri de depreciere de 2,5 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro), din cauza rezultatelor dezamăgitoare din Africa. Cei 1,9 miliarde de dolari câștigați prin cesionarea activităților din Australia nu s-au dovedit suficiente pentru a compensa pe deplin această depreciere din Africa.
Ziarul de afaceri belgian De Tijd vede în această depreciere o altă dovadă că AB InBev a cheltuit prea mult pentru achiziția sud-africanilor de la SABMiller în 2016. Această achiziție a costat grupul 102 miliarde de dolari, fiind principala cauză a datoriei gigantice pe care AB InBev trebuie să o suporte.