Închide

2021, an greu pentru industria auto din UK: Cel mai mic număr de mașini produse din 1956

Avatar
car, land rover, road

Fotografie de bcsworkshop pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Numărul de mașini fabricate în Marea Britanie a scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1956, reflectând o penurie majoră de semiconductori utilizați pentru componente electronice, întreruperi ale activității mai ample legate de COVID-19 și închiderea unei fabrici Honda, potrivit Euractiv.

Societatea Producătorilor și Comercianților de Automobile (SMMT) a declarat că 859.575 de mașini au fost fabricate în Marea Britanie în 2021, cu 6,7% mai puține decât în ​​2020 – când COVID a lovit și producția – și cu o treime mai puțin decât în ​​2019, când peste 1,3 milioane de mașini au ieșit din liniile de producție.

„2021 a fost un alt an incredibil de dificil pentru producția de mașini din Marea Britanie – unul dintre cele mai proaste de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Mike Hawes, directorul executiv al SMMT.

Economia Marii Britanii în ansamblu și-a revenit în mare parte din pierderile cauzate de COVID-19 – cu producția economică în noiembrie revenită la niveluri pre-pandemie – dar producția de mașini în decembrie a fost cu 12,7% mai mică decât un an mai devreme.

Lipsa globală de semiconductori a fost cel mai mare motiv pentru producția slabă, a spus SMMT. Absența personalului din cauza COVID și închiderea showroom-urilor auto în timpul blocajelor de la începutul anului 2021 au jucat, de asemenea, un rol, la fel ca și închiderea din iulie a fabricii de automobile Honda din Swindon, în sudul Angliei.

Honda – care înainte de pandemie reprezenta aproximativ 10% din producția de mașini britanice – a spus că închiderea a reflectat vânzări scăzute în toată Europa și nu s-a datorat Brexit-ului.

Peste 80% din producția de mașini britanice este exportată, cea mai mare parte către Uniunea Europeană, iar noile bariere comerciale au reprezentat o preocupare majoră pentru alți producători care se bazează pe livrarea transfrontalieră rapidă de componente și vehicule finite.

Hawes a spus că încrederea în industria auto din Marea Britanie a crescut după un acord comercial cu UE la sfârșitul anului 2020 și că investițiile potențiale de 4,9 miliarde de lire sterline (6,6 miliarde de dolari) anunțate anul trecut au fost cele mai mari din 2013.

O mare parte din investiție va sprijini producția de vehicule electrice, care a reprezentat un record de 26% din vehiculele fabricate în Marea Britanie anul trecut.

Jaguar Land Rover a fost cel mai mare producător de mașini din Marea Britanie în 2021, cu 220.554 de unități, urmat de Nissan cu 204.522 și de BMW Mini cu 186.762 de vehicule.

scroll to top