2022, an cu recorduri istorice pentru Ryanair. Șeful companiei pare să cânte prohodul Wizzair
Cea mai mare companie aeriană low-cost, Ryanair, a anunțat luni cea mai mare valoare a profitului înregistrat vreodată într-un sezon de vară și a transmis că se așteaptă, în continuare, la o creștere ”foarte robustă” a numărului de pasageri transportați și a tarifelor zborurilor pentru anii următori, pe măsură ce pasagerii trec tot mai mult spre companiile low-cost de la rivalii acestora mai scumpi, scrie Reuters. Într-o declarație surprinzătoare, șeful companiei a spus că Ryanair ar putea rămâne singurul transportator aerian low-cost de mare anvergură din Europa în următorii 3-4 ani, sugerând astfel că anticipează un eșec major al marilor rivali, maghiarii de la Wizzair.
În comunicatul său, compania a avertizat, totuși, că redresarea Europei rămâne susceptibilă la șocurile cauzate de evoluțiile viitoare ale pandemiei de COVID-19 și ale invadării Ucrainei de către Rusia, precizând că întârzierile livrării aeronavelor de la Boeing ar putea să-i afecteze capacitatea de zbor vara viitoare.
Compania aeriană irlandeză, cea mai mare din Europa după numărul de pasageri transportați, a reușit un profit de 1,371 miliarde de euro în perioada aprilie-septembrie 2022, care corespunde primului semestru al anului său financiar.
În aceeași perioadă (aprilie – septembrie 2022), Ryanair a transportat 95 milioane de pasageri, un nivel record și din acest punct de vedere.
Precedentul record al profitului pentru un sezon de vară a fost de 1,29 miliarde de euro, în prima jumătate a anului financiar 2017-2018.
În urma publicării datelor financiare, acțiunile Ryanair au crescut cu 3,5% în primele ore de tranzacționare, luni dimineața.
Deşi se aşteaptă să înregistreze pierderi în sezonul de iarnă, Ryanair estimează un profit înainte de taxe între 1-1,2 miliarde de euro în anul financiar care se va încheia la 31 martie 2023, deşi prognoza rămâne ”în mare măsură dependentă” de prezența sau absența şocurilor adverse.
”Temerile privind impactul recesiunii şi al majorării inflaţiei asupra modelului de afaceri al Ryanair au fost mult exagerate în ultimele luni. Ne aşteptăm ca aceste fundamente solide să continue să sprijine traficul aerian robust şi o creştere a preţurilor în următoarele 18 luni, cel puţin”, a declarat CEO-ul operatorului aerian, Michael O’Leary.
Rezervările în noiembrie şi decembrie vor rămâne robuste, dar compania menționează că nu se aşteaptă la creşteri în primele trei luni din 2023.
CFO-ul Ryanair: Am putea rămâne singurii pe segmentul low-cost în Europa
Mai mulți rivali ai irlandezilor s-au pronunțat foarte optimist cu privire la viitorul apropiat: Wizzair, British Airways și Lufthansa au transmis că cererea de bilete înregistrează o creștere continuă, în ciuda temerilor consumatorilor privitoare la inflație.
Pe de altă parte, directorul financiar Neil Sorahan a spus că Ryanair se așteaptă la ”consolidări semnificative pe piața transporturilor aeriene, precum și la unele eșecuri ale unora dintre companii” în următorii 3-4 ani.
CEO-ul Michael O’Leary a mers și mai departe, spunând că Ryanair ar putea rămâne singurul transportator aerian low-cost de mare anvergură din Europa.
Compania a mai transmis că anticipează creșterea numărului de pasageri transportați de la 168 de milioane de pasageri în acest an financiar, până la circa 185 de milioane de viitor.
Planurile ar putea să fie puse sub semnul întrebării în condițiile în care compania aeriană se așteaptă să îi fie livrate 51 de aparate de zbor Boeing 737 MAX până în vara viitoare, însă O’Leary s-a declarat îngrijorat că Boeing ar putea să nu se poată încadra în termenul de livrare.
”Cred că este mai probabil ca Boeing să ne lase puțin baltă și vom ajunge să primim poate 40-45 de avioane suplimentare pentru vara viitoare”, a spus el.