7 din 10 eurodeputați câștigă bani suplimentari din activități de lobby, în total aproape 10 mil. euro pe an

,
Autor:    -  
parliament, european, strasbourg
Fotografie de Leonardo1982 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Aproape 70% din europarlamentarii actualei legislaturi câștigă sume uriașe din activitatea de lobby pentru companii care activează exact în sectoarele în care ar trebui să facă noi legi, potrivit unui raport al organizației Transparency International, citat de Euronews.ro.

Experții organizației precizează că nu este ilegal ca eurodeputații să aibă un doilea job, atâta doar că ar trebui să fie mai transparenți cu sumele încasate de la companii.

După scandalul Qatargate de anul trecut, care a atras atenția asupra unor presupuse influențe străine în procesul legislativ din UE, legislatorii de la Bruxelles vor fi nevoiți să facă publice mai multe detalii despre veniturile proprii. Experții care au realizat raportul citat susțin, însă, că noile norme nu sunt încă suficient de stricte pentru a evita conflictele de interese.

Mai mult de două treimi dintre cei 705 membri ai Parlamentului European au job-uri suplimentare cu jumătate de normă, din care câștigă în total peste 8,6 milioane de euro pe an.

În capul listei se află un parlamentar lituanian care a declarat trei milioane de euro pe an, lucrând pentru o companie imobiliară. El este urmat de un politician francez și apoi de unul maghiar, dar și de președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Raphaël Kergueno, specialist în politici publice la Transparency International EU, explică:

”Este perfect legal să ai un job secundar, atâta timp cât ești transparent în legătură cu el. Dar, în mod evident, atunci când ne uităm la conținutul declarațiilor pe care le-au completat europarlamentarii, vedem unele activități care suscită într-adevăr îngrijorare. De exemplu, activități care implică o companie multinațională, în timp ce ei înșiși au fost însărcinați cu elaborarea legislației care ar putea afecta acea companie.”

Organizația Transparency International nu acuză niciun europarlamentar de încălcarea regulilor, dar cercetarea subliniază faptul că unii deputați europeni sunt plătiți de companii din același sector în care își desfășoară o mare parte din activitatea lor parlamentară.

Printre cei implicați, polonezul Marek Belka a declarat pentru Euronews că întâlnirile sale cu Consiliul Director al unei anumite companii nu încalcă obligațiile de europarlamentar. Transparency International spune că potențialele conflicte de interese trebuie investigate, mai ales având în vedere scandalurile care au avut loc la Bruxelles în trecut.

Raphaël Kergueno continuă:

”După cum vedem astăzi în alegerile europene, una dintre temele cheie este interferența străină. Și mai știm că, teoretic, conform regulilor de astăzi, este perfect acceptabil să primești bani poate de la guvernul unei țări terțe sau să ai o activitate, atâta timp cât ești transparent în legătură cu aceasta. Așadar, ceea ce susținem noi este interzicerea acestor activități secundare”.

Noile reguli din Parlamentul European îi vor obliga pe europarlamentari să publice informații mai detaliate despre finanțele lor.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!